Eigenlijk kan het genot van het leven heel simpel zijn … en velen beseffen dat (nog) niet. Terwijl er velen zijn die zich druk maken over alles en nog wat … leren wij hier op Madeira dat je kunt genieten van (kleine) dingen zoals brood en wijn.

Van ons (nog steeds) buren M&M hebben we een broodbakmachine overgenomen. Ik beschouw het als een soort toverdoos …. Je gooit simpelweg een paar dingen erin (meel, water, gist enz.) en een paar uur later heb je warm gebakken brood. Wat is er dan zo bijzonder hieraan zul je denken …. maar voor mij was dit een genot … niet alleen genieten van lekker net gebakken brood …. ook dat het voor mij de eerste keer is dat ik zoiets heb gedaan … en al de eerste keer is gelukt. Sindskort beschouw ik dit soort kleinigheden ook belangrijk om er stil bij te staan … want het genot zit ook in een klein hoekje.

druivenVanmiddag met Willisha en M&M naar een buitenverblijf van José (die werkt bij de bouw van M&M’s huis te Faja) waar hij een wijngaard heeft. Samen met familie en vrienden worden de druiven geplukt met de hand … in manden gevoerd naar de wijnpers. Vervolgens wordt het sap in vaten gegoten voor het rijpingsproces. Ook hier merken we aan zowel de mensen en omgeving dat eenvoud ook een genot kan zijn in het leven. Voorwaarde is dat je er voor open moet staan …. dan merk je het idyllisch en romantiek. Zelfs het (buiten) toilethuisje ….

Terwijl het druivensap zat te borrelen … kreeg ik een glaasje wijn van de oogst van vorig jaar. Nogmaals … je moet er voor open staan … zeker niet verwachten dat de wijn hetzelfde zal smaken als wat je in de supermarkt koopt of in een restaurant. Neen, azijn komt iets dichterbij in de buurt. Gelukkig was dit niet nieuw voor mij … aangezien ik eind jaren 70 een paar keer (maanden lang) bijna dagelijks dit soort glaasjes wijn door mijn keel heb geworstelt. Maar als je eenmaal geslaagd bezoek aan het toilet hebt gebracht …. dan vanaf dat moment kan je de hele wereld aan.


4 Comments

Maja & Bruno · September 15, 2007 at 19:58

Prachtig Don – proficiat! … enjoy the smell of the fresh bread and the self-baked bread!

sia · September 16, 2007 at 14:21

Don, hoe kan het maken van brood in een machine mislukken? Ik doe het nog steeds met de hand en geeft volgens mij toch meer voldoening. Ik heb mijn machine jaren geleden al aan iemand gegeven. Wanneer ik op Madeira woon zal ik je een lesje BROODBAKKEN geven. EETSE!!

Cecilia Polack · September 17, 2007 at 19:26

Jammie, jammie. Eigengebakken brood smaakt véél lekkerder en lijkt wel veel voedzamer. Heerlijk dadelbrood maken of hartig brood. Je kan eigenlijk met alles experimenteren. Alleen voor broodjes bao pao zal je met de hand het deeg moeten kneden, vulling erin en dan gaarstomen.
Daarna soppen in chilisaus en heerlijk genieten van je ‘handwerk’.
Smikkel ze.

Groeten uit een herfstig wordend Haarlem.

Don · September 18, 2007 at 16:32

Dank jullie wel voor jullie reacties.
Helaas was gisteren toch nog de eerste mislukking ontstaan …. maar ja … dom van me want ik gebruikte PAN meel ipv (kenners onder u zullen wel begrijpen).

Nou ja … zoals Snoopy zou zeggen ‘De grootste mislukking van allemaal is succes …. want je leert er niks van

Comments are closed.