Afgelopen weekend ben ik op stap gewenst met 5 Oostenrijkse journalisten, van diverse kranten, de Oostenrijkse WOMAN en Radio Wenen. Zij gaan een artikel over Madeira schrijven, en Radio Wien gaat diverse uitzendingen aan Madeira wijden. De journaliste heeft dan ook interviews met diverse bewoners gedaan, zowel Madeirens als niet-Madeirens. Tijdens de uitzending kunnen luisteraars bellen om vragen te beantwoorden, en de winnaar krijgt een reis naar Madeira aangeboden door Ruefa, één van de grotere Oostenrijkse tour operators (ik verzorg de groepen voor ze).

Eén van de activiteiten die we gedaan hebben is een boottocht met de Rota dos Cetáceos , een nieuwe organisatie op Madeira die zwemmen met dolfijnen aanbiedt. In rubberboten gaan maximaal 12 bezoekers, de “kapitein” en een zeebioloog op route, nadat een uitleg van een half uurtje is gegeven over de filosofie, de aanpak en hoe te handelen. Aan land staan twee uitkijkposten, die doorgeven waar dolfijnen en walvissen gezien worden. De boot gaat deze richting op, maar blijft op afstand dobberen om de dieren rustig waar te nemen. Men probeert de dieren zomin mogelijk stress en ongemak te bezorgen, ze zijn wild en dat moet ook zo blijven. Als de dolfijnen niet in de buurt van walvissen zwemmen, kunnen de opvarenden die dit willen het water in. Maximaal 2 tegelijk, en zonder spatteren en herrie. De dolfijnen aanraken is verboden, wederom geldt ze zijn wild en dat moet zo blijven.

Helaas hebben wij slechts een paar dolfijnen gezien, die in de buurt van walvissen zwommen. Daarom was het niet mogelijk voor de journalisten om te zwemmen (de walvissen kunnen onder deze omstandigheden agressief worden, en dat wil niemand natuurlijk). De organisatie biedt in zo’n geval twee opties: óf nog een keer meegaan en hopen dat het dan wél kan, óf het extra betaalde bedrag terug. Aangezien de journalisten de volgende dag terugvlogen, werd het voor ons de laatste optie. Maar we hebben wel 3 verschillende soorten walvissen waargenomen, fantastisch!

Ik ga binnenkort zeker nog een keertje mee, en zorg dan dat ik het fototoestel mee heb. Mogelijkerwijs krijg ik foto’s toegestuurd, die zal ik dan zeker plaatsen!

Categories: MadeiraWerk

2 Comments

Maja & Bruno · September 19, 2007 at 08:43

Thanks Wil,
Zoe can’t wait till our next visit! You made her day and this is not the first time :-)

Annemie Swerts · September 19, 2007 at 15:36

Wow, weeral een geweldig “nieuwtje” op jullie blog. Zo blijven we ten minste op de hoogte! Bedankt Wil, met plezier kijken we uit naar ons volgend verblijf en wie weet, kunnen wij dan wél tussen de dolfijnen zwemmen.

Comments are closed.