Gisterenavond naar de Marina van Calheta wezen eten … het leek een Madeirense eeuw geleden dat we laatst daar waren. Daar afgesproken met M&M en …. Addy …. een nieuwe Nederlandse gezicht voor Willisha en mij. Addy was tijdelijk voor zaken op bezoek. Sympathieke vent.

Addy overhandigde me een kopie van een stuk geschreven door Youp van ‘t Hek … met als titel “Zonnig Madeira”. Moet je maar eens lezen zei Addy. Youp kennende verbaasde me de titel van het stuk …. identiteitscrisis misschien? Menopauze? Lid van de EO geworden?

Maar toen ik ging lezen …. Haa! Daar is Youp weer!

Een geweldige en lachwekkend stuk (extra dimensie als je zelf op Madeira woont). Een paar citaten:

Het was in dat geval beter geweest als ik mijn ogen had geopend na de landing want nu keek ik uit op een hansaplastje landingsbaan. Het ging goed. Met een bonk kwam het toestel op het asfalt en twintig meter later stond het met de neus boven zee stil. Ik rook verbrand rubber, stewardessenzweet en pilotenruft. Zelfs het toestel zuchtte diep en voor het eerst deed ik mee aan het burgerlijke charterapplausje voor de dienstdoende Pim Sierks.

Er staat bij de uitgang een aantal Tineke Verburgs met grote enveloppen van de reisorganisatie. Ze gaan ervan uit dat jij na zo’n bloedstollende landing nog weet onder welke vlag je daar bent. … Wij wilden zo snel mogelijk in een taxi naar het hotel om alle alcohol uit onze vermoeide lijven te slapen, maar werden teruggefloten door de Linda de Mol van de reisvereniging.
‘Waar gaan wij heen?’ sneed ze op kweekschooltoon door de subtropen en begon denigrerend uit te leggen dat wij allemaal even op elkaar zouden wachten om dan gezamenlijk met zo’n debielenbusje naar het hotel te worden vervoerd.
‘Nooit in zo’n CEMSTO-bus’, siste ik naar mijn vrouw en schoot in een taxi.

Wel moest je opletten met bestellen want espada is espada, maar espadarta is zwaardvis, espargos betekent asperges, espetada is vlees aan ‘t spit en espinafres is spinazie.
… Voor mijn dertigste werd ik daar agressief van en zou ik er een artikel aan wijden, maar nu kom ik niet verder dan de kreet: espantoso! Ofwel: verbazingwekkend.

Denk maar niet dat ik zo ijverig ben geweest om dit allemaal over te typen. Moi? Internet-geek? Neen, ik ging Googlen en kwam het genoemde stuk tegen op het web. En dus heb ik een PDF-documentje van gemaakt voor degene die het willen lezen:

Klik hier om het document te downloaden (PDF, 82Kb)

By the way … het tijdstip van het verhaal is … vanaf Nieuwjaarsavond 1990 … vorig eeuw dus.

Categories: Grappig

1 Comment

Willisha · September 18, 2007 at 18:35

Heb vreselijk gelachen, maar je moet wel in gedachten houden dat Youp dit vele jaren geleden schreef, toen Madeira nog niet zo modern was als nu! Toch zijn bepaalde dingen tijdloos en zullen nooit veranderen…

Comments are closed.