Een jaar geleden heb ik de volgende stuk geschreven over mijn moeder … en ik vind het nog steeds een heel leuke stuk. Zo leuk zelfs om het nogmaals te herhalen …..

Vandaag is mijn lieve moeder jarig … een vrolijk en mooie Portugese jonkvrouw … pardon … Madeirense jonkvrouw …. die eind jaren 50, net als vele anderen toen op Madeira … had besloten om naar het buitenland te emigreren. Haar keuze viel echter op een ander eiland …. namelijk Curaçao.

Mijn moeder

A menina da Ponta do Sol stapte op het schip genaamd Vera Cruz vanaf Funchal. Het schip vaarde dezelfde route dat Christofel Columbus nam richting de nieuwe wereld. Eenmaal op Curaçao aangekomen had mijn moeder meteen werk. Zij was (en is nog steeds) een vrouw met heel veel kwaliteiten … vooral op het gebied van koken, verzorging, kleding maken enz. Daarnaast had ze nog een eigenschap … namelijk haar schoonheid … dat zeker niet ongemerkt was door de Antilliaanse mannen. Helaas voor hen was het een onbegonnen zaak … want mijn moeder was ontzettend kieskeurig plus nuchter. Mannen vonden in haar geen slachtoffer maar een geduchte tegenstander. Desondanks was er wel eentje … een kwajongen van een chauffeur die werkte voor de Amigoe krant. Hij nam de uitdaging aan en wierp al zijn charmes en versiering arsenaal in strijd om haar hart te veroveren. Diezelfde chauffeur kreeg een jaar later de titel van vader … mijn vader … nadat mijn moeder haar toestemming aan hem gaf om met haar te trouwen.

Jaren zijn voorbij gegaan. De Madereinse schone uit Ponta do Sol woont nu in Nederland … en haar schoonheid is nog steeds een probleem. Mannen van haar leeftijd vallen nog steeds op haar. Soms ergert ze zich daaraan … want ze vindt dat die mannen haar toch niet zouden kunnen bijbenen … zowel fysiek als geestelijk. Zij is een sterke vrouw … ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Zelfs discriminatie … vanwege haar huidskleur en achtergrond. Gelukkig wist ze altijd haar waardigheid te behouden en ze was (en is nog steeds) trots op wie ze was (is).

Hoe oud zij vandaag is geworden? Als je haar nu ziet dan vraag je eerder hoe jong is ze vandaag geworden. Ik ben 24 plus heel veel maanden zou mijn moeder zeggen. Het komt vaak voor dat ze haar 65-pas te voorschijn moet halen omdat men haar niet geloven dat ze 65+ is. Ze moet er wel om lachen … dat vleit haar. Ik hoop dat ze mij die genen ook heeft doorgegeven …

Mensen die ze tegenkomt stelen vaak de vraag ‘waar komt u vandaan?’. Vol trots zegt ze dat ze uit Madeira komt …. M-A-D-E-I-R-A zegt ze dan … dat ze het goed begrijpen. Sommige Nederlanders, vooral de wat oudere, beginnen dan een oude bekende liedje van Ted de Braak te zingen: ‘Een Glaasje Madeira, My Dear?’ … een weinig vleiend lied over een oudere man die probeert een jong meisje te versieren met behulp van de nodige glaasjes Madeira. Nou … zoals ik al eerder schreef … met haar is dat een onbegonnen zaak.

Als je in Alkmaar bent … het kan zijn dat je haar tegenkomt … misschien in één van de stadsbussen. Een klein lieve dame … met stralende ogen … met zilverwit haar …. en een ontzettend lieve glimlach. Als je haar begroet … wilt je dan ook tegen haar zeggen … dat wij (haar zoon en schoondochter) ontzettend van haar houden ….. en dat ik ontzettend trots ben om haar zoon te zijn.

Lieve moeder … querida mae …
Parabens pra voce, … nesta data querida. …. Muitos felicidades! Muitos anos de vida! (Van harte gefeliciteerd, … op deze geliefde dag. …. Heel veel geluk! Heel veel jaren nog te leven!)

O seu filho (Uw zoon)

Moeder en ik

Categories: Familie & Vrienden