Begroeten met een pauze

February 23rd, 2008 § 2 comments

Terwijl ik stond te wachten bij de banden garage …. kwam een oudere man langs. Hij zei ‘bom dia‘ (Goedendag) en ik ‘bom dia‘ terug.

Hij ging de garage binnen en riep alweer ‘bom dia, senhores‘. Een paar riepen meteen bom dia terug … behalve een jonge kerel met zonnebril … het duurde eventjes voordat hij ook bom dia terug zei.

Dit was het gevolg …

Oudere man (serieus): Ha nee he! Daar heb ik een gigantische hekel aan. Dat mensen niet meteen gedag terug zeggen … maar dan pas een minuut later. Dat soort vertraagde begroetingen ben ik niet van gediend. Nee meneer! Je hoort meteen terug te begroeten en niet er een pauze in gaan lassen. Dat doe je alleen tegen mensen die je een hekel aan hebt … met je vijanden. Kijk jij zo naar mij? Als een vijand? Nee toch … nou dan! Iemand begroet je en je gaat ze van top tot teen bekijken … alsof ze je eerst moet keuren om dan pas gedag te zeggen? Nee, meneertje … dat doe je niet bij mij! Je ouders die hebben je toch wel goed opgevoed, niet? Nee, ontken het niet … want ik ken heel goed je ouders. Goede mensen … je moeder en vader … en van goede mensen ontstaan ook goede kroost. Daar ben jij er één van. Dus gedraag je zoals het hoort, meneertje! Als ik bom dia zeg … dan verwacht ik meteen een passende reactie. Zonder pauze! Dat doe je met andere mensen, maar niet met mij. Dus volgende keer als je me ziet en ik zeg bom dia … wat zeg je dan??

Jonge kerel (cool): Boa noite! (Goedenavond!) … dan heb ik dat al gehad.

P.S. dit alles heb ik gadegeslagen met een lach op mijn gezicht …. want ik wist dat dit allemaal spelenderwijs was bedoeld. Beide mannen lachten ook (uiteindelijk).

§ 2 Responses to Begroeten met een pauze"

  • marcel says:

    Mooi verhaal. Vaak krijgen buitenstaanders die de taal niet beheersen de indruk dat mensen hier nogal eens ruzie hebben. Portugezen kunnen dingen erg theatraal brengen met gebruik van vele heftige gebaren en een verheven stem. Uiteindelijk blijkt dat men gewoon een mop of een gebeurtenis aan het vertellen is en loopt alles met een “sisser’ af.

  • Cecilia Polack says:

    Heerlijk, dit gemoedelijke gekissebis. Doet een mens goed.

    Groet uit een vandaag zeer zonnig Haarlem (binnen gewerkt de hele dag, bahhh).

What's this?

You are currently reading Begroeten met een pauze at Bananen Eiland.

meta

  • Alles over Madeira