Één ding wat ik hier op Madeira heb geleerd is dat het eiland heel veel verborgen bijzonderheden heeft. Aparte plekken. Vaak onbekend … zelfs voor de bewoners van het eiland. Ik lach als mensen beweren dat ze het eiland hebben gezien in 1 week tijd … in mijn ogen hebben ze last van ‘kortzichtigheid’. Dan vraag ik me ontzettend af of ze wel dit allemaal hebben gezien?

Ook in de virtuele wereld heeft Madeira geheime curiositeiten. Onlangs kwam ik de volgende Geo kaart systeem tegen van hoofdstad Funchal:

GeoFunchal map met gedetailleerd satelliet beelden van de stad

Wat verrekt handig is van deze kaart pagina … dat je kunt zoeken naar een straat in Funchal en dan toont het systeem waar het ligt. Dus heel handig voor degene die bang zijn om verdwaald te raken in Funchal. Ook handig om een evt. parkeerplek te vinden.

Het is (helaas) alleen in het Portugees (een goede oefening voor degene bezig zijn de taal te leren). Toch is het niet zo moeilijk om het door te krijgen. Klik vooral op de verrekijker-teken (rechtsboven) om te zoeken naar een straat/steeg/weg enz.

Verder hebben ze ook …

GeoFunchal map met de oude detail kaart

En de rest van het eiland? Ik hoop dat het niet te snel komt. Ik heb liever dat al die toeristen maar in Funchal rondzwerven …. en blijft het ‘platteland’ voorlopig rustig en ongerept … voor ons ‘eilandbewoners’.

Categories: LinksMadeira

5 Comments

Cecilia Polack · March 12, 2008 at 17:37

Heb weer genoten van de prachtige fotoshow. Ga meteen weer heimwee krijgen naar de schone lucht, de ruimte en de de zonnewarmte daar bij jullie. Ik zoek me suf op internet over informatie over wonen op Madeira (hoef over een kleine 2 jaar niet meer te werken), maar kan niets vinden. Armen vol info voor toeristen maar over wonen, huren, kosten levensonderhoud, enz.. geen letter. Wie weet waar ik wat kan vinden? Intussen waai je hier aan de kust ongeveer je jas uit, de zon schijnt maar toch is het koud. Bah. Was van de week nog op kraamvisite in IJmuiden (Casembrootstraat) en kwam langs halte van de speedboot naar Amsterdam. Kreeg de inval om vandaag naar de tentoonstelling in de Nieuwekerk te gaan: de schatten van Afghanistan. Ik zag er vanmorgen vanaf omdat ik windkracht 9 in een Conexxion speedboot niet wilde meemaken.

Met vliegende groetjes,
Cecilia

marcel · March 13, 2008 at 11:55

Het is inderdaad aan te bevelen om in eerste instantie wat te huren. Over zelf bouwen, ik heb het meegemaakt en ben intussen een stuk wijzer geworden. Mijn vrouw zegt NOOIT meer, maar ik zeg nooit NOOIT. De kosten van huren liggen wat lager dan in NL, boodschappen en brandstof zijn vergelijkbaar, en auto’s zijn een stukje duurder dan in NL. Brood is bijvoorbeeld veel goedkoper, maar dan alleen de witte versie. Wil je een bruin brood kopen, moet je eerst goed zoeken en dan moet je niet raar opkijken wanneer ze er 3 euro voor vragen. Buiten de deur eten is aanzienlijk goedkoper, waar kun je in NL een espresso kopen voor 55 cent? Groot voordeel hier is dat je vanwege het klimaat veel minder energie verbruikt. Verwarming hebben we niet en een gasfles (grote) kost hier 65 euro en daar doen we meer dan een half jaar mee! Da’s dus alleen voor koken en warm water. Verlichting gebruik je ook minder omdat de dagen gemiddeld langer zijn dan in NL. Water is hier echt een lachertje, kost zoiets van 3 euro per maand!
De wegenbelasting is ook zoiets, voor een diesel 1,9 liter betaal ik ongeveer 50 euro per JAAR! Kun je in NL minimaal per maand betalen en daar red je het niet eens mee! Verzekering van de auto is daarentegen wel weer prijzig en vergelijkbaar met NL. Groente en fruit welke lokaal gekweekt worden kun je vaak op lokale markten voor weinig kopen. Indien je exotische (lees niet van Madeira afkomstige) produkten wil kopen en dan met name vers, dan is de kwaliteit vaak niet erg goed en de prijs is hier vaak omgekeerd evenredig aan. Je zult merken dat wanneer je de buren wat leert kennen, ze vaak te veel op hun land verbouwen, en het overschot onder buren en bekenden verdelen. Zeker waar wij wonen, op het “platteland” is het heel normaal dat je de oogst met anderen deelt.
Het leven op Madeira is beslist goedkoper dan in NL, maar dat geldt dus niet voor alles. Woonruimtes kun je in alle maten en plaatsen wel huren en/of kopen. Zeker wanner je tot de aanschaf van hetzij grond, hetzij een huis dien je een advokaat in de hand te nemen die alle papieren voor je uitzoekt. In NL doet de notaris dit, maar hier is het een overheidsfunctie, en ik denk om aansprakelijheid te vermijden, wordt dit “vooronderzoek’ door een advokaat verricht.
Qua belastingen weet eigenlijk niet zo veel. Op dit moment hebben we geen inkomen, dus hoef je niets te betalen, maar krijg je ook niets terug. Ik heb me laten vertellen dat ze hier ook zoiets hebben als hypotheek aftrek maar zeker weten doe ik het niet. Onroerend goed belasting kennen ze hier ook, maar bij nieuwbouw kun je hier voor de eerste 8 jaar geloof ik, vrijstelling krijgen. Dit is mede om de bouw en werkgelegenheid op Madeira te stimuleren. Ik zou zo nog uren door kunnen gaan met een vergelijkend onderzoek tussen Madeira en NL, maar het allerbelangrijkste vind ik de bevolking, die vriendelijk en open is, de lage criminaliteit, het overweldigende landschap en natuurlijk het milde klimaat. Of het dan een pietsie goedkoper of duurder is maakt me eigenlijk niet uit. Wij zijn hier GELUKKIG en dat is iets dat je niet kunt kopen.

Monica · June 21, 2008 at 07:01

Marcel, bedankt voor het interessant verhaaltje. Je krijgt bijna zin om er te gaan wonen. Helaas zit dat er de eerste 20 jaar nog niet in (te jong) of we moeten een miljoen winnen.
Wij gaan binnenkort als toerist naar madeira en hebben er veel zin in! Ik denk dat je na 10 weken niet eens alles gezien kunt hebben, zelfs hier in NL heb je nog niet alles gezien terwijl je er woont, maar genieten en een poging doen iets van het eiland te zien is toch ook al leuk? Wij gaan lekker vakantie vieren….

Monica · June 21, 2008 at 07:11

Don, we zijn benieuwd of jij die slideshow, die overigens erg mooi is, wél in één week hebt gemaakt. Zo niet, verwacht dan niet van de toeristen dat zij dit wel kunnen ervaren in korte tijd tijdens een vakantie. En om ze daarom uit te lachen, beetje arrogant van jou, vind je niet?

Don · June 21, 2008 at 11:42

Monica, ten eerste alle fotos die je ziet op de slideshow zijn niet van mij … integendeel ieder foto is van verschillende bezoekers die afgelopen 2 jaar hebben gemaakt. Tijdens de slideshow als je op de foto klikt kan je zien wie het heeft gemaakt plus wat meer informatie. Ten tweede …. hoe kom je erbij dat ik van toeristen verwacht dat ze dit alles in een korte tijd kunnen doen? Alweer integendeel … ik woon al ruim 3 jaar op dit eiland en er is een heleboel dat ik nog niet gezien heb. Ja ik lach … maar ik lach juist de arrogante mensen uit die het eiland bezoeken en vervolgens na een week beweren ‘we hebben alles gezien’. Dat noem ik kortzichtigheid.

Ik heb net een paar nieuwe fotos ontdekt en geplaatst op de slideshow. Het eiland blijft me verassen.

Comments are closed.