Wonen op Madeira

March 13th, 2008 § 10 comments

Blog-lezers zijn begonnen met een conversatie (in voorgaande blog) over het wonen op het eiland Madeira. Dat er te weinig informatie te vinden is op het Internet. Klopt … zoals ik reeds schreef dit soort zaken is niet makkelijk te vinden … maar al vragend krijg je (provavelmente) de antwoorden. Het beste is om gericht te vragen en ook per onderwerp …. zo verleg je de drempel iets lager voor anderen erop te reageren.


Cecilia:

Ik zoek me suf op internet over informatie over wonen op Madeira (hoef over een kleine 2 jaar niet meer te werken), maar kan niets vinden. Armen vol info voor toeristen maar over wonen, huren, kosten levensonderhoud, enz.. geen letter. Wie weet waar ik wat kan vinden?

Noud:

Jouw zoektocht heb ik ook al ondernomen. Echter de cijfers die je zoekt zul je nergens vinden. Over huurpijzen: er zijn genoeg nederlanders die daar huren dus prijzen daarvan kun je makkelijk krijgen. Ik had een boffie om een oud huis tijdelijk te kunnen huren voor 160 euri per maand. Maar volgens mij is dat redelijk uitzonderlijk. De kosten van levensonderhoud zijn naar mijn idee lager. Zeker als je zelf dingen klaar maakt en niet alleen leeft op voorgeneden groenten etc.

“Raad iedereen (die van plan zijn om naar Madeira te verhuizen) aan om in eerste instantie te huren en daarna te gaan kopen”

Van mijn kant …. ik raad iedereen (die van plan zijn om naar Madeira te verhuizen) aan om in eerste instantie te huren en daarna te gaan kopen. Ervaring heeft vaak geleerd dat je een woning en locatie in het begin ontzettend leuk vindt … maar later je van gedachten verandert (omdat elders veel rustiger, leuker en beter is). Wij zelf zijn begonnen in Funchal (was leuk) toen zijn we naar Caniço verhuisd (nog leuker) en nu wonen we te Calheta (ontzettend leuk). We hebben alleen gehuurd en (nog) niet gekocht. Zo komen we bekend met de diverse omgevingen hier op het eiland … en dat is iets dat je niet in 2 weken tijd zult leren. Het beste is om bestaande woningen te kopen. Om iets te bouwen (of herbouwen) hier op het eiland … dat kan een heel spannende onderneming worden. Ik ken stellen hier dat dat hebben gedaan … en de meeste concluderen van ‘nooit meer!‘.

§ 10 Responses to Wonen op Madeira"

 • Maja & Bruno says:

  Hello Don,
  Never again renovate or build? I don’t agree with you at all Don. We have had a very positive experience here on Madeira. It went actually much better than when we build our house on the continent…
  So, yes, we have heard horror stories as well but… there are also some good / positive / happy-ending stories. It all depends who you work with… I think.
  Smiles,
  Maja

 • Cecilia Polack says:

  @Noud: dank voor de reactie. Een hutje met een stuk gond (voor groenten verbouwen en wat kippetjes, hier hebben we een grote volkstuin) huren voor een jaar zou voor ons dan misschien een optie zijn om het uit te proberen.
  @Don: dank voor het advies. Een huis kopen is niets voor ons. Je kan niet de deur dichtrekken, weggaan en wegblijven als je dat wilt. Het zal dus een gehuurd bouwvallig? hutje huren worden. Gelukkig heeft manlief een paar ‘gouden handen’ .
  Het volgende thema is: wat zijn gemiddeld de kosten voor gas, licht en water, internet. Gewoon een globale schatting voor spaarlampgebruikers en bewust zuinig met watergebruikers die wij zijn.
  Als je voor een jaar gaat dan kan je wel je Nederlandse ziektekosten verzekering meenemen toch? De Nederlandse toeters en bellen verzekering is wellicht ‘overdone’ omdat die er waarschijnelijk niet allemaal zijn op Madeira.

  Groeten uit een nu zonnig Haarlem en zwetend achter mijn belastingpaperassen.
  Het is bijna 1 april.

 • Gekke Gerrit says:

  Don

  Je bent aan iets zeer moeilijks begonnen.

  Dagelijkse kosten op Madeira vind ik (veel te)duur in vergelijking met het algemeen inkomen.
  Als eerste moet men bezeffen dat er net een nieuwe wet is ingevoerd, waarbij alle nieuw gebouwde huizen voorzien MOETEN zijn met zon energie. Een geweldige idee wat de eigenaar zo’n 3000 Euro zal kosten (afhankelijk van de water tank, ga uit van 50liter per persoon). Deze invoering wordt zwaar gesubsideert door de overheid, en als je het slim speelt krijg je 60% terug (alleen op materiaal). Natuurlijk is wel bepaalend waar je huis staat (hoe zuidelijker, hoe warmer) ! Dit houdt dus in dat je gas rekening (alleen koken) naar beneden zal donderen, en ik kan zeggen dat wij (2 volwassenen + 2 Kinderen) 3 grote gas flessen per jaar gebruiken à 70,00 Euro per fles.
  Water is gekoop, zo’n 20 Euro per maand, Electriciteit is gigantisch duur, ik zal mijn vrouw moeten vragen wat wij maandelijks betalen.
  Voor de ziektekosten moet je slim zijn. Als vakantie ganger betaal je niets!!! Echter moet je wel voor de medicijnen , vervoer en ziekenhuis overnachting betalen. Dus als je naar Madeira gaat, sluit een lange reisverzekering af en je bent heel goedkoop verzekerd.

  Mocht je nog iets willen weten, dan hoor ik het wel via dit weblog.

  Sterkte, en als je wilt genieten van het leven, kom naar Madeira wanneer kwaliteit is belangrijker is dan kwantitiet.

  GG

 • Don says:

  @GG: Weet je zeker dat er een nieuwe wet is voor verplichte zonne-energie? Het is me niet bekend.

  Wat betreft jullie elektriciteits verbruik … ik geloof eerder dat juist JIJ het meest gebruikt in huis, meneer. Kijk maar eens goed rond!

  Over dat ziektekosten moet je me een keertje uitleggen. Hoezo betaal je als vakantieganger niks?

 • noud says:

  # GG. Ik had begrepen dat de stroom op Madeira anders afgerekend wordt dan wij, Nederlanders, gewend zijn.
  Van horen zeggen:
  Er is een staffel-tarief waarbij naar mate je meer verbruikt de prijs per KW-uur omhoog gaat. Je betaalt die hogere prijs dan wel over het hele verbruik. Ik vond dat wel een mooie gedachte: groot(mis)verbruikers worden op die manier fiks gestraft voor achteloos stroomverbruik. Ik meen gehoord te hebben dat dat voor het waterverbruik op dezelfde manier gaat.
  Ik heb dezelfde vraag ook eens aan Marcel gesteld(http://www.madeira-sunset.com/blog/ GOED hè Marcel…toch je site weer gepromoot!!!!) En wat zij in een zelfde flat als Don en Wil aan water en stroom betaalde was echt tientjes werk per maand. In de verste verte niet te vergelijken met wat we hier in Nederland aan dit soort dingen kwijt zijn. Wij betalen zelfs op de boot waar wij wonen voor stroomverbruik meer dan 70 euro per maand wat vergeleken met bewoners van een gewoon huis echt een lachertje is.

  En GG : graag een duidelijk exposee over die ziektenkosten!!! Wij zijn in Nederland allemaal VERPLICHT verzekerd. Die verplichting geldt zodra je inkomen in Nederland hebt. Dus ook als je AOW of VUT of pre-pensioen inkomsten hebt. Dat was nu juist het probleem van alle pensionado’s die vroeger allemaal lokaal verzekerd waren en , bij het invoeren van dit verplicht verzekerd systeem, plots allemaal in een Nederlandse verzekering moesten gaan betalen. Uiteraard met alle beperkingen van dien!!

  # Cecilia::: je hebt wel wat los gemaakt!!!!! :mrgreen:

 • noud says:

  noud Your comment is awaiting moderation. 14 March 2008 :

  Wat is dit nu weer Don???

 • noud says:

  Cecilia……. Ik heb een boekje dat je zo over het internet kunt bestellen. Het is als een soort bijbeltje voor me geworden omdat het helder en duidelijk beschrijft waar je rekening mee moet houden. Ook beschrijft het alle instanties die met bepaalde procedures te maken hebben:

  het heet:

  Wonen en kopen in Portugal: praktische wegwijzer voor wonen en onroerend goed in Portugal
  ISBN 90 74646 12 3
  Uitgeverij Guide Lines
  tel 0031 45 5754218
  of www .woneninhetbuitenland.info
  Het kostte iets van 25 euro als ik me goed herinnner

  Het behandelt niet alleen huren of kopen van onroerend goed maar ook inzage in het bankstelsel, hoe werken de nutsvoorzieningen, hoe werken verzekeringen, fiscale aspecten van kopen en een beschrijving van het belastingstelsel, afwegingen en gevolgen mbt emigreren . Het heeft in totaal 30 hoofdstukken. Het fijne is dat je van al die instanties, procedures en papieren de Portugese benaming krijgt te zien met een duidelijke uitleg, alles in het nederlands natuurlijk.

  Ik heb veel aan dat boekje gehad bij de aankoop van ons huis. Ik wist precies wat ik nodig had aan documeten zowel van onszelf als wat de verkoper moet leveren, wie ik waarvoor nodig had, en waar alle papieren e.d. voor dienen – en waar ze zijn gearchiveerd.

  Zoals Marcel elders op dit blog al schreef: een advocaat is nodig voor van alles en nog wat. Het is eigenlijk meer een advocaat volgens het Engelse systeem: a sollicitor.

  Wat hier op dit Blog wordt aangeraden om eerst te huren en dan te kopen vind ik maar ten dele waar. Het kan zijn dat ik voor eigen parochie preek. Bij ons was het in 1 keer gebeurd en dan is er maar een uitspraak waar: volg je hart!

  Over het zelf laten bouwen of verbouwen wordt ook zeer verschillend gedacht. Maar ik denk dat de ellende die je met het bouwen va een huis hebt een universele klacht is.

  Mijn moeder had de volgende uitspraak met betrekking tot het bouwwen van een huis:
  Een huis moet je drie keer bouwen: het eerste voor je grootste vijand, het tweede voor een vriend en het derde voor jezelf. Misschien is dit een weergave van al doende leert men.

  Ikzelf heb de stelling dat alle beroepen die beginnen met een A daar moet je voor oppassen. Dus aannemer valt daar zeker onder. Overigens Advocaat en arts scoren bij mij ook niet erg hoog.

 • Cecilia Polack says:

  Wat een fijne adviezen allemaal. Ik ga het boekje meteen bestellen Noud. En die lange reisverzekering is slim.
  Hoewel we niet staan te springen om te kopen maar liever huren, is kopen niet uitgesloten. Wel het liefst iets waar je nog e.e.a. moet (ver)bouwen. Een grote grote hobby van mijn echtgenoot maar wel zeer afhankelijk van het beschikbare budget. Luxe hoeven we niet maar de basisbenodigdheden (douche, wasruimte, ruime schuur) zijn zeer gewenst. Vroeger zwierven we met een tentje plus hond maanden door Spanje en waren we met weinig tevreden. Nu nog steeds zodat het woord ‘luxe’ misschien niet het goede is. Als we hier weggaan is het voor mijn gezondheid en meer ruimte om ons heen met daardoor veel aardigere medeburgers. We dubben nog wel tussen Madeira en ergens boven Loulé of richting Tavira. We zien wel hoe het verder gaat.
  Bedankt allemaal.
  Groeten uit Haarlem.

 • gerard en monique says:

  hallo marcel ik zit net naar je eigen site te kijken van jou..ps wij waren bij je met 2 keer de 25 fonteinen wandelen vanwege de regen..ik was die kalen en mijn vriendin die lange donkerblonden..we gaan morgen weer terug naar nederland.het was erg leuk hier , geniet nog van je tijd hier op madeira want zoals jij zij..hierna zijn we er een hele niet niet meer..veel geluk..gerard en monique

 • han says:

  Een reisverzekering is altijd in combinatie met je gewonen ziektekostenverzekering, enkel een reisverzekering kan en mag niet. Je kan nier problemen mee krijgen als de reiskostenverzekeraar hier van lucht krijgt.

What's this?

You are currently reading Wonen op Madeira at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira