Update!!
De ferry vaart niet meer tussen het vasteland en Madeira. Voor meer informatie hierover neem contact op met Direcção Regional do Turismo da Madeira e-mail info.srt@gov-madeira.pt

(Oude blog artikel d.d. 28-04-2008)
Inmiddels biedt Naviera Armas tickets voor de ferry tussen Funchal (Madeira) en Portimão (Portugal).

Nu hebben ze een handig link naar de Engelse versie …. alleen … ik zie dat ze alleen een paar woorden in het engels hebben vertaald op de eerste pagina en vervolgens is de rest in het Spaans. En dus betekent dat voor sommigen dat je eerst de Spaans-Nederlands woordenboek erbij moet nemen voordat je gaat boeken. Echter voor het gemak heb ik een paar zinnen al reeds voor jullie vertaald (zie hier onder).

Ik heb een paar tests gedaan:

Test 1
Twee volwassen met een personenauto van Funchal naar Portimão en terug, met alleen stoelen tijdens het reis ….. kosten de tickets alles totaal 500 euro (250 euro p.p.).

Test 2
Hetzelfde als test 1 maar i.p.v. stoelen neem je nu een tweepersoons hut … kosten totaal 800 euro (400 euro p.p.).

Test 3
Vier volwassen, 1 personenauto en een vierpersoons hut …. kosten 1.400 euro (350 euro p.p.).

Test 4
Twee volwassen, 1 grote auto (> 5m lang e/o > 2m hoog) met alleen stoelen (dus geen hut) … totale kosten 840 euro (420 euro p.p.).

Test 5
Twee volwassen, 1 motor en alleen stoelen … totaal 450 euro (225 p.p.).

Let wel … als je dit gaat vergelijken met vliegen … hou rekening mee dat als je vliegt je vervoer moet regelen (huren). Met de ferry kan je je eigen vervoer meenemen. Misschien wilt iemand dit een keer uitzoeken en rekenen (en het resultaat met ons delen).

Zie ook vorig blog

Spaans Nederlands
Butaca Stoel
Camarote Doble Completo Tweepersoons hut compleet
Camarote Cuadruple Completo Vierpersoons hut compleet
Motocicleta Motor
Vehiculo menor 4.85 largo y menor 1.85 alto Voertuig kleiner dan 4.85 lang en lager dan 1.85
Vehiculo mas de 5.00 largo y/o mayor 2.01 alto Voertuig groter dan 5.00 lang en/of meer dan 2.01 hoog
V.+ Remolque Voertuig plus aanhangwagen

11 Comments

Nõud · April 30, 2008 at 10:18

Don, Ik heb alles geprobeerd om die website een passage te kunnen bekijken en boeken maar ik krijg helemaal geen enkele mogelijkheid voor een reisdatum. Ik doe kennelijk iets niet goed. Hoop ik….of is het project alweer afgeblazen ??? Boven dien gaat deze pont alleen gedurende de zomermaanden net als die van Gran Canaria naar Madeira of gaat ie het hele jaar rond??? Weet jij dat ?

Nõud · April 30, 2008 at 10:32

Vervoer op funchal: wij huurden een auto voor 34 euri per dag. De auto moest in Nederland geparkeerd worden bij het vliegveld: kosten 90 euri voor 2 weken. Op schiphol zelf is dat duurder voor langparkeren want daar betaalden wij 130 euri voor 10 dagen. Echter met de auto naar portugal is zo´n 2380 km. de routeplanner zegt dat je er 22,5 uur over doet. Dus van nederland uit als je flink doorzet dan heb je 2 overnachtingen nodig. Over de tolwegen heb ik geen info maar dat zal er ook niet om liegen. Dus m.i. voor vakantie van 2 weken met 2 personen vanuit Nederland moet je gewoon vliegen en een auto huren. Als je hier veel langer blijft dan begint het te lonen. Ik wil de volgende keer dat ik hier naar toekom mijn auto meenemen volgeladen met spullen. Die auto blijft dan de maximale periode van 6 maanden op het eiland. Als ik hem niet ingevoerd krijg dan gaat ie gewoon mee terug via dezelfde route.
Daarna wil ik proberen te verhuizen met 1 of 2 busjes. Dat kost dan wel 1600 euro maar dat is dan altijd nog minder dan de 9000 euri die een verhuizer van mij wil hebben. En stouwen en inpakken kunnen we zelf ook heel goed. Omdat we vanuit Portimão naar funchal gaan komen we dus geen douane gedoe meer tegen dar er vrij verkeer van goederen en personen bestaat binnen de EG. Echter doordat vroeger verhuizingen aankwamen in de douane zône hier op Madeira sloegen ze daar ook nog een slaatje uit. Voor onze verhuis was dat 750 euro douane en inklaringskosten. (vuile hebberds!!!)

Addy · April 30, 2008 at 13:46

Het blijft rekenen met variabelen en gemiddelden, ik heb het als volgt berekend voor 2 pers. 3 weken:
Vliegen: P-schiphol, vlucht,autohuur 3 weken= 120+700+600=1420
Veerpont: benzine,tolwegen, veerboot=500+200+500=1200
Neem hierbij in aanmerking dat:
-parkeren bij schiphol of je laten brengen en halen
-vlucht Transavia din en don, TAP dagelijks vele tarieven
-autohuur afhankelijk van grootte en verhuurmij.
-brandstof gas/diesel/benzine diverse prijzen(tankpas van de zaak?)
-tolwegen geven tijdswinst t.o.v. niet tolwegen
-overnachten onderweg
-eten en drinken moet je overal dus die reken ik voor het gemak maar niet mee
De grootste bepalende factoren zijn eigenlijk tijdswinst en bagagecapaciteit. Met de veerpont ben je minstens 3 dagen onderweg en het vliegtuig kost je “slechts” 7 uur(naar schiphol rijden, 2 uur vantevoren inchecken, de vlucht en je transfer.
Volgens mij word het pas lonend met de veerpont als je meer dan 5 of 6 weken naar Madeira gaat of als je gaat verhuizen op de manier zoals Noud het zei. Als ik het zo bereken zie ik voorlopig nog geen NL-ers met hun sleurhut op Madeira rijden in de zomervakantie, bovendien krijg je je caravan niet eens het terrein van de enige camping op Madeira in Ribeira da Janela opgereden. En dan heb ik het nog niet eens over het bochtenwerk met rijden met een caravan gehad wat op Madeira al een uitdaging op zich is
Wel lijkt het me leuk om te gaan island hoppen naar Madeira, Porto Santo en de Canarische
eilanden, maar dan mag je er zeker wel 2 of 3 maanden voor uittrekken. Bewaar dan Madeira maar voor het laatst want dan eindig je tenminste met een hoogtepunt!

Don, wanneer komt er een veerbootverbinding naar de Azoren?

Rob & Marja Dekker · May 1, 2008 at 15:49

Test 5 (speciaal voor ons dus !)
Metr easyJet heen en weer was dit voorjaar 377 Euro. Voor deze prijs moet je even shoppen en soms een dag eerder of later gaan (scheelt veel, de dinsdagen zijn het goedkoopst !!). En dit met 2 personen, dus 188,50 p.p. En we hebben zowel op Madeira als in Haarlem een motor staan, dus blijven wij (voorlopig) nog even vliegen.

Is dus wel even wat anders als de 145 Euro, waarmee het “Locale suffertje” vorige week met chocolade opende.
Maar, . . . . als we toch met de Camper door Frankrijk, Spanje en de Algarve rijden. Mooi even de was doen, de plantjes watergeven en weer terug (lopende dan, want die Camper meenemen, nee, zie test 4!!!)

P.S We zijn weer even in Haarlem. Gisteren (30 April) weer ouderwets door Amsterdam gehost.

Nõud · May 1, 2008 at 16:16

ik kwam er nu wel op. De laatste pont die je terug van madeira naar portimão kunt boeken is 20 september. Dus dat is dan duidelijk. 2 weken ervoor gaat de verhuis weg uit Nederland als alles prijsgewijs klopt. En we een bus kunnen huren die ook naar het buitenland mag. En op 15 juni ga ik met de pont en neem mijn auto mee, beladen met serviesgoed etc.

Rob & Marja Dekker · May 1, 2008 at 20:22

Noud, als je een auto op Madeira wenst in te voeren, moet je deze binnen 3 maanden bij de Douane aanmelden. Gaat die auto weer terug naar Nederland, dan mag je er max. 11 maanden en 4 weken mee rijden op Madeira en dan moet deze Portugal weer verlaten hebben.
Let wel op je APK. Deze moet nog geldig zijn als je met de auto terug gaat naar Nederland.

noud · May 8, 2008 at 08:04

# Rob en Marja:Ik heb altijd het idee gehad dat je een auto maar 6 maanden in een buitenland mag aanhouden. Waar zou ik dat hier op Madeira kunnen navragen??? Want als het echt waar is werpt dit een heel ander licht op onze mogelijkheden nu maar ook in de toekomst.

Rob & Marja Dekker · May 8, 2008 at 22:26

Noud, dit is een EU regelgeving. Je mag een Nederlands voertuig maximaal voor deze periode buiten Nederland gebruiken, mits de bestuurder ook over een Nederlands rijbewijs beschikt. Dit staat dus los van je eigen verblijf !! (dat is maximaal 180 dagen per jaar).
Let wel, in de gehele periode MOET je auto over een geldige verzekering en APK beschikken. En op Madeira kun je geen Nederlands geldige APK halen. Even plannen dus (zie: http://www.rdw.nl)

Een APK keuring voor een NL voertuig kan alleen n Nederland. Hier ligt ook de beperking van die 11 manden en 4 weken opgesloten. Succes met jullie verhuizing !!

noud · May 19, 2008 at 08:52

De site van de pont maatschappij is nu ook volledig in het engels gereed. Dat is toch wel gemakkelijker. Als alles goed is ga ik op de eerste pont op 15 juni met auto met spullen naar Madeira. Ik  zie wel hoe het daar gaat aflopen met alle spullen die ik meeneem. Voor alle zekerheid zal ik wel lijsten maken en foto´s van alles wat er in zit, want het zal wel wennen zijn voor de madereinse haven en douane mensen. Komt er zomaar een boot binnen met een zwik auto´s die zomaar zonder gedoe het eiland op willen!!Ik zorg in ieder geval voor een nieuwe APK dan weet ik zeker dat ie een jaar geldig blijft. Hopelijk weet ik hem in de tussentijd in te voeren.

noud · May 20, 2008 at 07:03

aanvulling prijslijst van Don

1 persoon met een personenauto en een stoel € 181,00

Jan & Saskia Bouman · June 22, 2008 at 11:31

Goedemorgen Don.

Wij hebben in Funchal bij een reisbureau de reis geboekt van Madeia naar het vaste land.Heen reis op 23 augustus en terug reis op 20 september 2008.De vermeende korting voor inwoners van Madeira is niet van toe passing.
Wij gaan met de auto en twee personen + hond ( die moeten wij appart afrekenen met inchecken ) op basis van retour betalen wij € 857,60. dat is wel met een cabin voor twee personen.Dit is tevens de laatst afvaart naar Madeira.
in 2008.
Wij hopen bij terugkomst onze bevindingen door te geven

Groeten Jan en Saskia Bouman ,Sao Vicente

Comments are closed.