Nederlanders onbeleefd

July 15th, 2008 § 11 comments

Ik kwam een opmerkelijke artikel, met de kop ‘Nederlanders onbeleefd‘, tegen op de site van Radio Nederland Wereldomroep …

Een meerderheid (55 procent) van de Nederlanders die in het buitenland wonen vindt de eigen landgenoten in Nederland een stuk minder beleefd dan mensen met een andere nationaliteit. Elf procent vindt de beleefdheid van Nederlanders zelfs ver onder de maat. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wereldomroep onder meer dan duizend Nederlanders die in het buitenland wonen. Een ruime meerderheid van de Nederlandse expats (65 procent) merkt ook op dat hun landgenoten onbeleefder zijn geworden sinds ze vertrokken uit Nederland.

Ik vond het een interessante artikel om te lezen. Het gaf me (iets anders dan Informatie Technologie) om te denken. Zelf is mij dit (wel of niet beleefd) nog niet opgevallen met de Nederlanders hier op Madeira. Wel weet ik dat autochtonen hier beschouwen Nederlanders als vriendelijk en direct …. maar op de vraag of de NL-ers beleefd zijn? Nee … is onbekend. Moet ik een keer vragen … echter men zal (bijna) nooit de waarheid kenbaar maken (om niet te beledigen … is een vorm van beleefdheid).

Apart was het lezen van de ‘onbekende beleefdheidsvormen’:

 • Schoenen uittrekken voor het betreden van iemands huis.
 • Nooit boosheid tonen.
 • De ‘behoefte van je hond’ opruimen.
 • Presentjes niet openen in het bijzijn van de gever.
 • Beter liegen dan gezichtsverlies te lijden of iemand anders gezichtsverlies laten lijden.
 • Schoenzolen niet tonen.
 • Eerst vragen naar de gezondheid van mensen en hun familie, dan pas vragen wat je wilt.
 • Op straat op luide toon praten zodat anderen niet de indruk kunnen hebben dat over hen geroddeld wordt.
 • Aangeboden alcohol meedrinken (tenzij je een goede reden hebt om te weigeren).

Liegen kan dus een vorm van beleefdheid zijn … iets waar ik ontzettend moeite mee heb. En voortaan moet ik een goede reden verzinnen om aangeboden sterke drank te weigeren (hee! en dus kan ik gaan liegen!).

Nog een paar opmerkelijke reacties in genoemd artikel:

“De Nederlander staat bekend als uiterst vriendelijk, maar ze zijn niet altijd beleefd. De Fransen zijn uiterst beleefd, wat vaak als arrogant en afstandelijk wordt gezien.”

“Nederlanders zijn verschrikkelijke horken, alleen weten ze het zelf nauwelijks, want ze wonen nu eenmaal tussen al die horken. Een verblijf van kortere of langere duur in het buitenland maakt dat pas duidelijk.”

“Nederlanders zijn niet in staat om naar zichzelf te kijken vanuit een derde persoon. Hun eigen botte gedrag kunnen ze daarom niet waarnemen.”

“Nederlanders kijken niet eerst om zich heen, maar denken altijd dat ze eerst een statement moeten maken: hier ben ik. Onbeleefder kan haast niet”

Na het lezen hiervan ga ik voortaan opletten …. naar mezelf 😉
Maar wat vinden jullie er zelf van?

Je kunt hier reageren …. of op de pagina van het artikel zelf. Ga naar ‘Beleefdheidsonderzoek‘ van RNW

§ 11 Responses to Nederlanders onbeleefd"

 • Willisha says:

  Wat mij in ieder geval opvalt is dat in Nederland de kinderen veeel meer lawaai maken! Als je op een terrasje zit hoor je bijna continue geblér om je heen.
  Op Madeira is dit een uiterst ongewoon verschijnsel: mede omdat de familie vaak met meerdere generaties uitgaat, en dan is er steeds wel 1 persoon die aandacht aan de kinderen besteed.

 • Nãod says:

  @ Wil. Ik vind kjnderen altijd herrie maken. Het portugees voor kind zou anders geschreven moeten worden : cryança !

 • Don says:

  @Nãod: Het huilgedrag van sommige kinderen komt mede door trauma’s …. dat ze ooit in aanraking kwamen met bepaalde personen die hun zak met chips in elkaar plet en vervolgens mee geeft als ‘zakje kleine chips’ …..

 • Gekke Gerrit says:

  Ik moet toegeven dat ik ook vaak teluidruchtig ben (en ik ken er nog een Nederlander op Madeira, en diegene maakt minstens zoveel herrie als een kind). Gelukkig probeert Guida mij een beetje onder contrloe tehouden, en dat lukt haar aardig. Doordat ik in het tourism werk is het mij echter wel opgevallen dat de Nederlanders, onbekenden vaak aanspreken met “je”. Ik heb hier problemen mee, ik spreek nog altijd (zoals ik het geleerd heb) volwassenen met “U” aan.

  Eén van de redenen dat ik heb besloten om hier tewonen is de beleefdheid van de bevolking. Ik vind de Portugezen op Madeira veel beleefder dan wij Nederlanders (behalve dan op bouwvergaderingen)

 • Don says:

  @Weledele heer Gekke Gerrit: zou U zo vriendelijk willen zijn om uw mooie echtgenote D. Guida namens de Madeirense en Hollandse gemeenschap onze dank betuigen voor haar geduld en inspanning … en wensen haar heel veel sterkte en moed …

 • Willisha says:

  Nederlanders zijn inderdaad vaak directer. Op Madeira begint ieder (telefoon)gesprek met “Hoe gaat het?” Vaak vragen en antwoorden beide partijen tegelijkertijd en moeten daar dan ook weer om lachen, maar dit hoort er gewoon bij. Pas daarna ga je vragen wat je eigenlijk vragen wilde! Verder altijd een hand geven (de heren) of zoenen (de dames). In Nederland kom je een kamer binnen en roept in het algemeen rond “HALLO ALLEMAAL”.

 • Ben ik nog nederlander? Wellicht nog een beetje, nadat ik ruim 40 jaar in Zweden heb gewoond. Het viel me daar altijd op dat de zweden minder bemoeizuchtig zijn en je laten zoals je bent. “Vredig en zedig, in Meppel en in Goes. Wij zijn niet zo losjes in de bloes”….. Maar dat rustige oppervlak is gauw weg als ze te veel gedronken hebben. Dat kunnen de hollanders wellicht beter verdragen.
  Het klopt dat de nederlanders eerlijker en meer open zijn in de omgang, maar de keerzijde van die munt is dat dat nogal es verkeerd en beledigend wordt opgevat.
  Maar de madeirenen winnen het in beleefdheid in de omgang onder elkaar. Hoeverre dat ten koste gaat van de oprechtheid is mij echter nog niet duidelijk.

 • Gekke Gerrit says:

  Don

  Is het jou trouwens opgevallen dat de losse” honden hierop Madeira, het zebra gebruiken om over testeken??!!

 • Don says:

  @Chistiaan: je bent wie je bent. Ik bijvoorbeeld … zit continu in een komaf-crisis. Heb moeite om aan te geven met welke cultuur en afkomst ik nu ben. Het verandert met de omgeving en de mensen die ik ontmoet. De ene keer ben ik dit-cultuur de andere keer ben ik dat-cultuur. Om een voorbeeld te geven …. als men het heeft over Nederlanders … dan voel ik me bij betrokken. Hebben ze het over Antillianen … voel ik me aangesproken. Hebben ze het over Madeirensen … também! Maar als je het hebt over de Lakotas of de Hopi volk … dan niet.

  @Gekke Gerit: Dat klopt! Echt! IK heb het een paar keer gezien … zwerf honden gebruiken een zebrapad om over te steken. En gebruiken de bosjes om hun behoefte te doen (je ziet weinig hondenpoep op straat).

 • Gekke Gerrit says:

  Ja, je ziet geen hondenpoep of straat, maar destemeer kuitels op de snelweg!!!!

 • Natascha says:

  Je pikt een groot deel van de nederlandse vakantiegangers in het buitenland er zo uit. Ze zijn slecht gekleed en erg luidruchtig. Wanneer wij het hier het sterkste merken dat nederlanders zo onbeleefd zijn, is als we een zakelijk telefoontje uit NL krijgen. Zelfs al is de “tegenpartij” een bedrijf, iedereen begint gelijk tegen je te “jijen en jouwen”. Ik ken u niet, ik heb niet met u geknikkerd…

What's this?

You are currently reading Nederlanders onbeleefd at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira