Al een paar weken heb ik een email dat ik wilde publiceren op ons blog. Het bericht is van Gerard J. van Heusden uit Nederland, wie een bijzondere project heeft. Het project heeft te maken met Madeira, Nederlandse luchtvaart, historische feit, een graaf, Wright brothers, Madeirense bureaucratie, geduld en uiteindelijke het bereiken van de doel.

Heb nu even een gaatje in mijn schema gevonden om het genoemde stuk van Gerard te plaatsen. Ga even voor zitten en … veel leesplezier met …

Postuum eerbetoon aan Charles graaf de Lambert 1865 – 1944

Op 17 december 1903 werd door Amerikaan Orville Wright, jongere broer van Wilbur, in de duinen te Kitty Hawk, North Carolina, V.S. wereldgeschiedenis geschreven. Hij slaagde erin met een gemotoriseerd vliegtuig, de Wright Flyer, 40 meter af te leggen, een vlucht van 12 seconden verwezenlijkend. Deze historische ´sprong´ is officieel de eerste gecontroleerde vlucht van een vliegmachine ´zwaarder dan lucht´.

Pogingen hun uitvinding in de V.S. te gelde te maken mislukten waarna de gebroeders Wright uiteindelijk in april 1908 een contract afsloten met een Frans syndicaat. Eén bepaling van het contract hield de opleiding, in Frankrijk, van drie vliegers in. Na aanvankelijk in Le Mans vliegdemonstraties te hebben verzorgd werd begin januari 1909 door de Wrights in Pau de eerste vliegschool ter wereld geopend.

Een der eerste drie leerlingen was de toen 43-jarige aristocraat Charles graaf de Lambert die op 30 december 1865 te Funchal, Madeira het levenslicht aanschouwde. Hij toonde zich uiterst talentvol en reeds na slechts 23 lessen met een totale duur van 5 uur en 23 minuten bediende Charles de Lambert solo de stuurknuppel van de Wright Flyer.

Al deze ontwikkelingen hadden de volle aandacht van een vermogend suikerindustrieel woonachting in Leur, Nederland. Bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zijn suikerfabriek kwam, na zeer moeizame onderhandelingen met impresario’s, luchtvaartpionier Charles graaf de Lambert naar Etten en Leur. Op zondag 27 juni 1909 vloog hij met zijn Wright Flyer voor de eerste maal boven Nederlands grondgebied. Een nationaal historische gebeurtenis waarmede de basis van de Nederlandse luchtvaart werd gelegd.

Charles de Lambert ging ook de uitdaging aan het Kanaal per vliegtuig over te steken. De opeenvolgende gevallen van motorpech die hij moest doorstaan ruimden het veld voor Louis Blériot die op zondag 25 juli 1909 de heldendaad van de eerste oversteek van het Kanaal voltooide met een vlucht van 35 kilometer in 23 minuten. Hij streek de door krant Daily Mail uitgeloofde prijs van £ 1.000 op.

Na zijn mislukking van het Kanaal zocht graaf de Lambert werkelijke sportieve revanche zonder enige geldelijke beloning. Op maandag 18 oktober 1909, tijdens de ‘Grande Quinzaine de l’Aviation de Paris’ op het 1e georganiseerde vliegterrein ter wereld in Viry-Châtillon, steeg hij op, waagde zich boven de stenen oceaan van Parijs, vloog tot aan de Eiffeltoren, draaide er op een hoogte van ongeveer 400 meter omheen en keerde terug naar zijn vertrekpunt in Port-Aviation waar hij, na een vlucht van 48 kilometer in 49 minuten en 39 seconden, weer landde.

De wereld was verbijsterd over deze heldendaad. De Aéroclub de France kende Charles graaf de Lambert meteen haar Grote Medaille in Goud toe en in de dagen erna werd hij Ridder van het Legioen van Eer. Bergen goud werden hem voorgesteld om hem over te halen demonstraties te doen en aan wedstrijden deel te nemen, maar hij sloeg ze af.

Charles de Lambert was eveneens briljant uitvinder en de ‘hovercraft’ hebben we aan zijn werk te danken.

In vergetelheid en financieel geruïneerd overleed hij op 26 februari 1944 in een kliniek te Saint-Sylvain d’Anjou (Frankrijk).

Het wekt geen verbazing dat Charles de Lambert in de Franse steden Pau en Viry-Châtillon – waar hij dus actief was – reeds geruime tijd met een naar hem vernoemde straat wordt geëerd. Ook Etten-Leur past aldus in dit rijtje want er werd op mijn initiatief het straatnaambord Graaf de Lambertplantsoen onthuld.

Vanaf medio juni 2006 beschouwde ik het als mijn eervolle taak óók de autoriteiten van Funchal ervan te overtuigen dat Charles graaf de Lambert als son of Madeira ook in zijn geboorteplaats postuum eerbetoon verdiende.

Het Hoofd Pers- en Culturele Zaken van de Ambassade van Het Koninkrijk der Nederlanden in Portugal te Lissabon reageerde met enthousiasme op mijn suggestie en bevestigde dat op Madeira een draagvlak moest ontstaan voor mijn wens een straat of laan naar Charles de Lambert te vernoemen.

Begin mei 2006 had ik goede reden, voor wat betreft mijn bedoeling, eerstens mevrouw Dra. Maria Fátima Barrros Ferreira, Directrice van het Arquivo Regional da Madeira in Funchal te benaderen. Reeds begin 2004 bewees deze mevrouw me namelijk een geweldige dienst met toezending van kopieën van documenten. Ook deze maal stak ze me wis en waarachtig een hart onder de riem!

Bovendien deed me een sympathieke brief van de Chairman van S.D.M. – Sociedade de Desenvolvimento da Madeira, S.A. goed en kreeg ik een aangenaam duwtje in de rug van het Secretaria Regional do Turismo e Cultura da Região Autónoma da Madeira.

Het contact dat ik in deze periode ook opnam met de Câmara Municipal do Funchal was (aanvankelijk), zoals dat heet, “minder”: ik kreeg ondanks rappel geen antwoord.

Jammerlijk had ik eenzelfde ervaring met – in alfabetische volgorde – ACIF Chamber of Commerce and Industry of Madeira, Ambassade van Portugal in Nederland, ANAM Aeroportos e Navegação Aérea da Madeira, SA (héél opvallend), AP Madeira Associação de Promoção da Madeira, Presidência da República Portuguesa in Lissabon (die ik ook attent maakte op een storende fout in hun website) en de Rotary Clube do Funchal.

Daarnaast stak ik vruchteloos mijn voelhorens uit richting twee Madeira’s online English newspapers waarbij ik zelfs frustated as hell geraakte door zijdelingse betrokkenheid in een computervirus-affaire.

In deze fase van somber donker weer prees ik me gelukkig met de ontvangst van een zeer doelgerichte note of endorsement van Amanda Wright Lane, achterkleinnicht van de gebroeders Orville en Wilbur Wright en Trustee van de Aviation Heritage Foundation, Inc. evenals van de Wright Family Foundation of Cincinnati OH. V.S.

Gewapend met dit document vervolgde ik het diplomatieke offensief dat ik eind 2006 had ingezet versus het Consulaat van Nederland op Madeira – dat ik een enkele keer opbelde – en de Consul Honoraire de France à Funchal.

Tussentijds had ik een aangenaam gesprek met een medewerkster van Quinta das Vinhas, Estreito da Calheta, Madeira in haar stand op de Vakantiebeurs in Utrecht die ik, als een soort intermezzo, bezocht.

Het lijkt me niet zinvol, zo niet bijna ondoenlijk, het aantal correspondentiestukken met alle 18 door mij betrokken partijen te tellen. Daarbij betreffen bijna alle e-mailberichten en brieven éénrichtingsverkeer. Onder de zon en met wellicht een glaasje Madeira voor de neus heeft men in Funchal kennelijk een bloedhekel aan schriftelijke communicatie.

Er werd voortdurend veel van mijn spankracht gevraagd waarbij ik me gelukkig prees via het internet de aanwezigheid van een Nederlander op Madeira te ontdekken. Ruim twee jaar heeft vriend Don Amaro Conception uit Ponta do Sol me met raad en daad terzijde gestaan waarvoor ik hem buitengewoon erkentelijk ben!

Het happy end: het is me onmogelijk te beoordelen wat zich achter de Madeirese schermen heeft afgespeeld en hoe het traject exact is verlopen. Het was opnieuw via via dat ik vernam dat gemeente Funchal, wellicht zoals gepland in het kader van ‘Funchal 500 Anos – Uma Porta para o Mundo’, vanaf begin juli 2008 een rotonde met de naam LARGO CHARLES CONDE DE LAMBERT piloto nascido no Funchal a 30 dez 1865 in gebruik liet nemen. Wederom dankzij Don Amaro heb ik er inmiddels foto’s van!

Don Amaro - View my 'Count Charles de Lambert' set on Flickriver

Na honderdtweeënveertig jaar krijgt Charles graaf de Lambert in zijn geboorteplaats het postuum eerbetoon dat hij zozeer verdient.

Prinsenbeek, vrijdag 15 augustus 2008.

Gerard J. van Heusden
www.charlesgraafdelambert.nl


2 Comments

Rob Dekker · September 6, 2008 at 21:00

Zelfs op een presenteerblaadje aangereikt, zijn de Madeirese BoBo’s nog te lui om hun hand uit te steken.
Treffend. Het moet wederom door “buitenstaanders” [ ;-) ] geregeld worden.
Maar Appie Tuin zal er wel weer de sier mee steken. Zal er welweer een toespraak van een uur voor maken.

Als luchtvaart enthousiast doet mij dit goed.
Gerard (en Don), proficiat !!

Maja & Bruno · September 7, 2008 at 09:37

Proficiat Don, een heerlijk verhaal.

Comments are closed.