Ik geloof dat iedereen wel eens dit heeft meegemaakt of zal meemaken. Dat je merkt dat het minder wordt … en met minder bedoel ik het levens-ingrediënt genaamd ‘fun‘. Bepaalde signalen maken je het duidelijk dat het een bepaalde richting zal gaan …. waar je later spijt van zult krijgen. Echter … als je goed over nadenkt dan besef je dat die signalen al een hele tijd aanwezig waren.

In mijn geval kom ik weer in één van mijn oude gedachten-debat met als thema ‘wat is de zin van mijn leven?‘. Even ter verduidelijking … dit valt niet onder de categorie zelfmoordneigingen of doemdenken. Nee … gewoon mezelf afvragen waarom geniet ik minder …. waarom raak ik gestressed.

Ja … je leest het goed … ik begin gestressed te raken. Ik … die altijd tegen een ieder beweert dat ik ‘geen stress‘ heb sinds ik op Madeira woon. Helaas kan de stress-virus zich ook aanpassen aan de omgeving en situatie …. en vindt het andere manieren om je te beïnvloeden.

Afgelopen dagen besef ik dat er een aantal factoren een rol spelen waarom het minder gaat. Belangrijkste factor is … mijn plichtgevoel dat ik heb jegens mijn werk. Ik investeer (in mijn ogen) te veel van mezelf aan mijn werk en projecten. Aan één kant word ik er voor beloond (met voldoening en geld) … echter aan de andere kant … de beloning (geld) dat ik ervoor vraag is ontzettend laag vergeleken met anderen. En het gaat ten koste van andere dierbare dingen in mijn leven. Ik zou opstaan bij een kringgroep en zeggen “mijn naam is Don Amaro … en ik ben een work-alholic!“. Bij deze ….

Oei! zal een aantal van jullie nu gaan denken …. dus je gaat ermee ophouden? Zoals ik schreef … ik ben een workalholic … en ik kan niet helemaal stoppen. By the way … het is een keuze (geen moet!). Eigenlijk … ik hou ontzettend (op de 3e plaats) van wat ik doe qua werk … daarnaast het biedt me de mogelijkheid (net genoeg) om hier op Madeira te blijven wonen. Nee … ik zal niet stoppen.

Wat ik wel ga doen zijn mijn prioriteiten herzien …. iedere dag weer … totdat ik er een goed gevoel van heb gekregen. Waarom zeg (schrijf) ik dit allemaal? Ten eerste … het opschrijven helpt me altijd om over na te denken (en dus is deze blog meer voor mezelf). Ten tweede … het kan zijn dat een aantal van jullie wat veranderingen zullen merken (maar misschien ook niet) komende tijden … en ik wil jullie alvast waarschuwen. Wat voor veranderingen kan ik nog niet zeggen … want zelf ben ik er nog niet helemaal uit.

Één verandering is al gestart sinds een paar weken (zelf maanden) … namelijk mijn aanwezigheid in de blog-wereld. Ik gaf de schuld aan de hoeveelheid werk en hoe druk ik het had. Ik beschouw dat nu als een zwak excuus. Maar hee!! …. ga nu niet denken dat ik nu meer tijd ga spenderen met bloggen, vrienden, uitgaan enz. Ook in die categorieën ga ik veranderen …. iedere keer ga ik het herzien.

Het komt erop neer dat ik wil voortaan leven alsof ik alleen een paar dagen te leven heb. Ach … hij gaat alsnog doemdenken! Nee … ik vind van niet … maar als je goed over nadenkt dan begrijp je wat ik bedoel.

Nogmaals … wat voor veranderingen het zullen worden … weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat het bedoeld is om mijn levenskwaliteit te verbeteren … en ook die van anderen (indien mogelijk). Ik hoop alleen dat jullie (iedereen die dit leest) niet zullen laten afschrikken met datgene wat ik hier heb geschreven. De relatie en vriendschap blijft nog steeds hetzelfde. Gemaakte afspraken zal ik zeker nakomen. Ik zal zeker mijn hulp en ondersteuning blijven geven. Ik zal nog steeds projecten aannemen en werk nodig hebben. Zal nieuwe uitdagingen blijven accepteren. Dit alles valt onder de categorie … betere levenskwaliteit … ‘fun’ ingrediënt. Alleen … ik zal het vaker gaan proeven … om te controleren of de smaak nog steeds goed is of beter wordt.


3 Comments

Lilian · October 5, 2008 at 23:52

Wow ik zou willen dat ik al zover was. Ik weet ook telkens dat ik meer moet genieten maar werken blijft de meeste tijd eisen en het schuldgevoel als ik eens een keer geniet.

Ik ga jeverhaaltje nog een paar keer afdrukken en wellicht doe ik wel met je mee!!!!!

Boa sorte e diverti-se

Lilian

Wim · October 6, 2008 at 08:02

Don, je weet wat wij meegemaakt hebben en hoe wij er nu mee om gaan….Je leeft maar één keer en dan moet je er van genieten, maar ook zorgen dat je zonder zorgen kan genieten. Wat jij nu voelt hebben wij ook meegemaakt, en gelukkig de balans gevonden. Belangrijkste is dat je doet wat JIJ wilt, en je niet laat leiden door wat anderen er van denken ( mijn “valkuil” zoals ze dat zo mooi noemen…). Je boft met een lieve vrouw zoals Wil, die je door dik en dun steunt. En weet dat wij ook volledig achter je staan, wat je ook besluit of gaat doen.Kom op, doe wat je hart je in geeft, en het komt allemaal wel goed. Wij hebben zoals je weet ook veel meegemaakt, en zijn er uit gekomen, gaat jou ook lukken ! Zoals ik jou ken gaat dat met jou ook gebeuren, duurt misschien eventjes, maar gun jezelf de tijd daarvoor !

Christiaan Vos · November 7, 2008 at 23:38

Kijk, dat is nou weer mijn zwakheid. Dat ik soms weken lang niet in je blog-site kijk of lees. Volop met m’n debatten van de vereniging waarbij ik sterk betrokken mee ben, m’n kinderen enz.
Zodoende had ik geen kennis van bovenstaande tijdens m’n bezoek zaterdag 1-11.
Existentiele vragen over de zin van het leven zijn de meest belangrijke die überhaupt gesteld kunnen worden.
Ook geloof ik dat de woorden van de zweedse dichteres Karin Boye, die mijn kerstkaart dit jaareinde vult, een antwoord zou kunnen geven. Maar dus even geduld. We leven allen in de verwachting; wat krijg ik te zien na de volgende kronkel op het levada-pad? Wat staat mij te wachten morgenochtend als ik wakker wordt? Wat zal hij zeggen als ik m’n plan over de nieuwe website voorleg…. Wordt hij boos of juist reuzeblij?
Don. Er is geen leven zonder dood, er is geen licht zonder duisternis, er is geen vreugde zonder ervaren droefheid. Dit zijn alles de ingredienten die het leven leefbaar maken.
Hou vol! Het is de levensweg die het doel is van ons leven.
(Leuk en goed antwoord van Naod: “Wil…, niet moet!”)

Comments are closed.