Wie doet mee?

October 30th, 2008 § 8 comments

Rabaçal is een natuurreservaat dat in het midden van het beschermd Laurisilva regewoud bevindt, en tevens locatie waar bronnen, ontstaan door het regenwater uit de hoogvlakte (Paúl da Serra), ontmoeten. Het plek Rabaçal had hierdoor een heus magische sfeer gekregen. Gekenmerkt door de smaragdgroene bergen en betoverend valleien.

Ik schreef ‘had’ omdat afgelopen jaren de toerisme heeft de sprookjesachtige plek ontdekt. Op het westelijk hoogland – het plateau Paúl da Serra, dat merendeel bestaat uit heidegebied, is het startpunt waar men naar het Rabaçal kan bezoeken. Het vroeger rustige plek is nu vol geparkeerde auto’s (in het hoogseizoen) waar men vervolgens een small steil en kronkel weggetje afdaalt naar een hut voor de bosarbeiders (met picknicktafeltjes en toiletten). Vanaf daar kan men starten de levada wandeling starten naar Risco en 25 Fontes (25 Fonteinen).

Het is een hele wandel vanaf de parkeerterrein naar het begin van de levadas. Intussen heeft de gemeente pendeldienst met kleine bus ingezet …. welke wandelaars gebruik van kunnen maken.

Help protect Rabaçal

Echter …. de regering en gemeente zijn nu van plan om de toeristen een handje te helpen … door het bouwen van een grote kabelbaan complex. Plan is om dan een kabelbaan systeem te bouwen (zoals die in Funchal dat start vanaf de zee boulevard en naar Monte gaat) van Paul da Serra naar de boswachterij … met een capaciteit van 240 personen per uur (!) Plannen zijn in de maak en het ziet er naar uit dat ze gewoon zullen uitvoeren … zonder echt naar de gevolgen voor de natuur in acht te nemen. Hiermee vervalt de definitie ‘ongerept natuur’ voor Rabaçal en de UNESCO betiteld beschermd natuurgebied.

Helaas kent men hier op Madeira geen sterke natuur- en milieu-organisaties zoals we die in Nederland hebben. Er zijn wel een paar kleine organisaties … maar hun stemmen hebben amper invloed. En de plannenmakers van het project die denken alleen maar rechtlijnig en beschouwen argumenten zoals ‘bescherming van het natuur’ onzin.

Vindt u bescherming van het natuur (waar ook te wereld) ook onzin?

Zo niet … bent u bereid om ook mee te doen met de online petitie tegen de bouw van de kabelbaan in Rabaçal?

Of wilt u zelf dit onder de aandacht van de mensen brengen via uw blog, krant, tijdschrift of andere media?

Website en bloggers kunnen naar www.madeirastop.com bezoeken voor een verzameling te gebruiken logo’s …. of je kunt onderstaand html-code kopiëren en die op je eigen website plaatsen:

<a href="http://www.madeirastop.com" title="Help protect Rabaçal" ><img src="http://www.madeirastop.com/img/pub/madeirastop-180-01.gif" alt="Help protect Rabaçal" border="0" /></a>

Ik ben tegen de bouw!

§ 8 Responses to Wie doet mee?"

 • Willisha says:

  Belachelijk wat de regering nu weer bedacht heeft om de kracht van Madeira te vernietigen. namelijk het UNESCO Werelderfgoed.

  Graag allemaal stemmen mensen, iedereen die op welke manier dan ook een band met met Madeira heeft. Alle lezers van dit blog roep ik op om hun stem uit brengen, waar ter wereld je je ook bevindt!

 • Willy Stulens says:

  Beste Don,
  ik heb zopas de petitie ondertekend en ga dus volledig akkoord met de inhoud daarvan.
  Wat mij echter opvalt is het schabouwelijk nederlands in het artikel, het lijkt wel een computervertaling uit een of andere taal naar het nederlands. Het verwonderd mij zeer daar ik in het verleden altijd een verzorgd taalgebruik op uw site gewoon ben. Wat is er gebeurd ?
  Toch de beste groeten uit België.

  Willy Stulens

 • Don says:

  Beste Willy,

  Ten eerste … ontzettend bedankt voor je reactie en deelname met de petitie.

  Ten tweede … (voor degene die het woord niet kennen) … Schabouwelijk: (Vlaams) jammerlijk, ellendig

  Antwoord: nee … het is geen computervertaling van één of andere taal. Het is wel het resultaat als je diep in de nacht achter de computer zit en een stuk probeert te schrijven. Ik probeer vaak daar op te letten … echter soms heb ik niet altijd de behoefte om datgene wat ik heb geschreven overnieuw te lezen … want dan ontstaat het ‘gevaar’ dat ik, niet alleen taalfouten ga corrigeren, maar ook de zinnen volledig ga aanpassen. Immers mijn gedachten bevinden zich dan op het volgende station.

  Het verzorg taalgebruik van ons site is mede te danken aan mij vrouw Wil (Willisha). Op taal niveau kan ik soms een Neanderthal zijn en daarmee de liefhebbers van het ABN op hun pik trappen … wat niet (altijd) mijn bedoeling is. Ik hoop alleen dat jullie geduld met mij kunnen hebben …. doch jullie zijn welkom om mij hierop aan te wijzen.

  Beste groeten uit Madeira

 • Cecilia says:

  Beste Don en Willisha,
  Prima aktie van jullie. Wat een stel onnadenkende minkukels. Vast een prestigeproject van iemand die daardoor denkt veel aanzien te verwerven. Boeh! Natuurlijk heb ik de petitie ondertekend en ik hoop dat alle lezers van dit blog dit zullen doen.

  Hartelijke groet uit Heerhugowaard.

 • Cecilia says:

  Mijn man heeft ook de petitie ondertekend. Hij heeft in dat gebied vele stappen liggen
  en vindt het plan een misdaad tegen de natuur.

 • Ik werd nr. 1972, een leuk jaartal 😉
  Soms denk ik dat Jan Tuin, het opperhoofd van Madeira, dat alleen maar doet om zoveel messing-borden over het hela eiland te plaatsen waarin zijn naam voor alle nageslachten bewaard blijft van de dingen die hij allemaal officieel ingewijd heeft. Echt een verzamelwoede dus. Helaas voor hem wordt daarbij ook de aandacht gevestigd op alle nonsens-constructies rondom het eiland zoals het nep-haventje in Lugar do Baixo of de kabelbaan naar het harde keien-strandje in Garajau.
  Overigens deel ik de veeltalige talenkwaal met Don waarbij ik vaak verschillende talen-uitdrukkingen door elkaar haal met verkeerde grammatische regels. Soms sta ik een tijd zweeds te praten met iemand die er geen bal van snapt maar rustig en beleefd wacht totdat ik ontdek wat er fout is in de communicatie. Of ook vind ik geen portugees woord maar wel een russische of duitse uitdrukking. Gewoon te oud om nieuwe talen te leren, denk ik dan. Maar ik heb nooit problemen om Dons tekststukjes te begrijpen, en dat is het belangrijkste.

 • Liesbeth says:

  Laten ze toch alsjeblieft respect houden voor de prachtige natuur en dit soort dingen niet doen! Natuurlijk hebben Hans en ik de petitie ondertekend en we zullen het ”protect Rabaçal logo” ook op onze site zetten.

  Groeten uit Duitsland

 • Addy says:

  Ook ik heb de petitie net ondertekend.
  Het mag toch niet zo zijn dat de KWANTITEIT van het aantal toeristen boven de KWALITEIT van dit mooie eiland gesteld wordt. Laat deze potentiele massa-naaldhak en -teenslipper toeristen gewoon de wandelschoenen aantrekken en te voet dit mooie gebied ontdekken in één of meerdere dagen. Deze Rabacal en de 25 Fontes wandeling brengt je dicht bij de natuur en mag geen onderdeel worden van een “See Madeira in one day” excursie lijkt mij.

  Volgens mij is mijn standpunt zo wel duidelijk!

  Bedankt voor de tip van de petitie! (De “Diario da Madeira” komt helaas nog niet in NL uit)

  Groeten uit Nijkerkerveen

What's this?

You are currently reading Wie doet mee? at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira