Het is koud vandaag! Tenminste, in huis en in de schaduw!

De thermometer in Don´s werkkamer gaf vanmorgen 17,8º aan en de buitenthermometer aan het schuurtje 14,6º (deze hangt in de schaduw). Inmiddels is het zonnetje een beetje doorgebroken en is de temperatuur vóór gestegen tot 20,8º. Met het elektrische kacheltje hebben wij het binnen weten op te warmen tot 18,7º, ik geloof dus dat we zo maar buiten gaan zitten…

“De Dijk” maakte al en lied over de natte, donkere novembermaand. Dat zal toch niet doorgedrongen zijn tot op Madeira???

Categories: Het weerMadeira

6 Comments

Marcel · November 2, 2008 at 13:09

Je mag nog van geluk spreken dat jullie daar op een relatief rustige plek zitten qua weerbeeld. Wij hebben de afgelopen dagen een mega storm over ons heen gekregen. Gisteravond was de buitentemperatuur hier gezakt tot een klein 11 graden. Gelukkig is weer nu weer beter en komen de lagartixas weer langzaam tevoorschijn. Bij gebrek hieraan zijn onze katten overgeschakeld op het vangen van muizen. ze zijn wat minder in aantal en moeilijker te vangen, maar een gemiddelde van 1 per dag halen ze toch wel. De muizen is dus een soort van erwtensoep of boerenkool voor de katten. Echte winterkost!

Don · November 3, 2008 at 16:38

OK … ik dacht nog misschien zal het zo ver komen dat ik van erwtensoep of boerenkool ooit zal gaan lusten … maar na de vergelijking van Marcel … ik denk niet dat het zal gebeuren. Ik zie al de boerenkool in de vorm van Mickey Mouse voor me.

Rob & Marja · November 3, 2008 at 18:00

Hebben we in Garajau niks van gemerkt.
Elke dag mooi weer ;-)

Maar ja, dat is ook 30 km verder (en slechts 230 meter boven de zee).
Maar als jullie het eens koud hebben, een half uurtje in de auto (kachel aan) en je kan komen door warmen.
Heb nog een (inmiddels aangesproken) fles oude jenever staan !!
Groetjes, Rob en Marja.

Willisha · November 4, 2008 at 05:44

Inmiddels hebben we op het journaal beelden gezien van volop sneeuw op Pico Arieiro (de hoogste berg die per auto bereikbaar is op Madeira). Heeeel ongewoon in november, in januari/februari komt het een enkele keer voor, maar in deze tijd van het jaar??? Eén van mijn collega´s vertelde dat er zelfs sneeuw in San António in Funchal gevallen was!

Marijke, welke maat hadden die snowboats nu ook al weer?

Rob & Marja · November 5, 2008 at 16:25

Heb ik dat, laat ik m’n snowboard thuis en neem ik m’n duikuitrusting mee naar Madeira.
Zal je altijd zien, gaan we in januari naar Oostenrijk, (vorige maand nog 5 nieuwe winterbanden onder “Freebee” geplaatst), is de sneeuw gesmolten en kun je er heerlijk duiken in de bergmeren.

Christiaan Vos · November 7, 2008 at 22:59

Volgens het boek “De menselijke maat” van Salomon Kroonenberg zijn we op weg naar een komende ijstijd. En omdat de kou hier ongewoon vroeg aanwezig is kwam ik dus te denken aan zijn wetenschappelijke argumenten. Nog de vroegere warmteperiodes, zeespiegel-verhogingen tot 20 m, ijstijden, enz. werden veroorzaakt door menselijke activiteiten met schoorstenen of uitlaatpijpen. Deze zijn het gevolg van natuurlijke astronomische factoren die te gecompliceerd zijn om hier eventjes te verklaren.
Wil, met alle respect voor electrische kacheltjes met een ventilator erachter, die kunnen nooit de binnenhuis temperatuur voldoende opvoeren. Ik heb er ook één en die voldoet om ter plaatse je voeten te verwarmen gedurende een kwartiertje, of even later je handen als je achter de computer zit. De bouw van de Madeira-huizen lekken warmte als een zeef, zowel door de éénglas-vensters als door de poreuze bouwblokken in de muren. Goed fungerende houtvuur-kachels kunnen hier wat aan doen, alsmede electrische lucht-drogers. Maar dat kost geld en moeite.
Naar buiten gaan als de zon schijnt is een heel goeie oplossing. Doe ik ook.

Comments are closed.