Wij hebben een nieuw kaartspel ontdekt: Uno! Misschien bestaat het ook in het Nederlands, maar Don en ik kennen het geen van beide.

De spelregels zijn gemakkelijk: de kaarten hebben een kleur (rood, geel, blauw of groen) en een nummer tussen 0 en 9. Daarnaast zijn er kaarten met iets extra´s: bijvoorbeeld +2, richtingwisselen, een beurt overslaan of een mix van kleuren. Iedere speler krijgt 7 kaarten en er wordt 1 kaart in het midden gelegd. Om de beurt kan iedereen een kaart wegleggen, hetzij met dezelfde kleur of met hetzelfde getal (dus altijd goed als je een kaart met de mix van kleuren hebt, die kun je altijd gebruiken en daarna bepaal je met welke kleur doorgespeeld gaat worden!). Kun je niet wegleggen dan dien je een kaart te pakken. De bedoeling is om zo snel mogelijk je kaarten weg te spelen, dus is het balen als je voorganger een kaart met +2 neerlegt: jij moet 2 kaarten pakken en een beurt overslaan.

Als je de één na laatste kaart wegspeelt, wordt je geacht “Uno!” te zeggen. Als één van de andere spelers dit in de gaten heeft en eerder dan jij “betrapt!” roept, dien je weer twee kaarten te pakken.

Degene die als eerste zijn/haar kaarten weggespeeld heeft, mag alle punten van de kaarten van de tegenspelers optellen. Degene die het eerst 500 punten gehaald heeft is de winnaar!

We hebben het inmiddels al diverse avondjes gespeeld, maar met meerdere mensen wordt het nog leuker omdat dan effecten als van richting wisselen en beurt overslaan meer doorwerken in het spel. Dus iedereen die ons binnenkort gaat bezoeken: maak je borst maar nat want het is tijd voor Uno!


6 Comments

Wim & Bas · December 7, 2008 at 19:17

Ojeee.. we komen 15 december….en dan kaarten ??? Nou, ik ga wel een lekkere lasage maken dan, want ik ben niet zo in kaartspelletjes…Zeker weten dat de aandacht daar heen zal gaan, lekker smikkelen en smullen !! Dus maak je borst maar nat ! ( en de keuken vrij….)

Vanhove Stefaan · December 8, 2008 at 11:41

Hallo,

Best een leuk kaartspelletje Uno… en je hebt ook al de electronische versie op de markt met kaartverdeler erbij.
Er zijn ook verschillende variaties op het spel in de winkel te verkrijgen.

Wij spelen ’50-tigen”, niet alleen voor 50 + hoor, maar wel best leuk en gezellig spannend.

Het is de bedoeling dat je pas mag uitkomen met de kaartenop tafel vanaf je 50 punten kan uitleggen ;

Het zit zo : bvb. 3 heren(verschillend)= 30 punten, alle figuren : 10 punten, asen, ook, dan tellen de punten van de kaarten afzonderlijk, en het wordt gespeeld met 2 spel kaarten en 2 jokers.

De deler geeft 15 kaarten(3, en 6X2) en de andere spelers 14 kaarten. De deler moet 1 kaart weggooien(zichtbaar)naast de overige overgebleven pak kaarten.
Daarna mag je aanleggen elk op zijn beurt moet er een kaart genomen worden en mag je ook één kaart wegleggen.
Indien je vorige kaart van de speler die hij/zij weggegooid heeft, mag je die opneiuw gebruiken.

HET LIJKT MISCCHIIEN INGEWIKKELD MAAR HET IS REUZELEUK.

Probeer het alvast eens en indien je iets niet begrijpt, laat het mij gerust weten…

PS Als je nog 1 kaart in je hand hebt, moet je kloppen op de tafel.Uno” roepen, mag van mij ook!)

Maja & Bruno · December 9, 2008 at 08:55

Hoie,
Ja, de kinderen spelen Uno heel graag – Ik speel liever Canasta…
Tot binnenkort voor een Uno (en misschien ook een Canasta!?)
Smiles,

Willisha · December 9, 2008 at 22:05

@Stefaan: dank voor de uitleg, kunnen we ook gaan proberen!
@Maja: canasta zegt me wel wat, maar zoals gezegd ik ben geen ervaringsdeskundige dus heb het volgens mij nooit gespeeld. Maar dat gaat dus snel veranderen… :mrgreen:

Natascha · December 15, 2008 at 08:06

HIer in Duitsland zijn ze er gek op! Gasten hebben het regelmatig bij zich.

Celina · February 20, 2012 at 08:17

Beste Webmaster, Ik heb uw website bezocht en vond het erg handig zijn content.I u uit te nodigen voor een link uitwisseling (3-way link) naar onze site (s).

Comments are closed.