Inbeslagneming met een zucht

January 9th, 2009 § 5 comments

(red: Ga er goed voor zitten … dit leest als een thriller.)

Er lag een bericht van de postbode in ons mailbox dat er een aangetekende brief was aangekomen … en moest het ophalen op de postkantoor.

Dus …. op naar de postkantoor. Daar aangekomen … stonden en 5 mensen in de rij. “Aha” dacht ik “… even extra vitamines geduld inschakelen …”. Zoals verwacht het duurde langer dan je dacht.

Plots hoorde ik een bekend geluid …. zucht! Het was de vrouw voor me. Een paar minuten later …. zucht! … maar deze keer was de man die achter me stond. Alweer even later “zucht” en nog eens “zuuucht“.

“Zou het helpen?” vroeg ik denkend. Ik keek naar de balie … en de trage oudere vrouw die aan de beurt was veranderde niet in een Danica Patrick (de snelste vrouw ter wereld) … jammer … zucht!

Half uur later was ik aan de beurt. Ik ging voor de recordpoging … snel geholpen worden. Bericht plus paspoort met een bliksem beweging aan de balie medewerker overhandigd. Oei! Valse start … een andere medewerker moest hem even iets zeggen (red: s.v.p. lees “Madeirense even”). Tegelijkertijd ging ook zijn telefoon … die hij verbazingwekkend negeerde. Helaas begon na 4 minuten dat gerinkel mij te irriteren … en dus extra geduld doping genomen. Na het gesprek … wat denk je … telefoon aannemen. Ik kreeg plotseling een kort achtergrond geluid te horen … zucht!zuuucht! Ik durfde niet om te draaien.

Eindelijk … hij pakte de aangetekende brief. Tot mijn grote teleurstelling was het een klein, dun en magere enveloppe. Nog groter de teleurstelling was de afzender mijn grote vriend ‘Finanças’ (oftewel Belastingen). Net op het moment dat ik mijn stopwatch wilde drukken … nee … de sprint was nog niet afgelopen. Ik moest 2 documenten ondertekenen. De medewerker moest nog even mijn paspoort gegevens noteren.

Tijd! Helaas geen recordpoging. Is dit alles? vroeg ik. Ja, dat is alles.

Moment dames en heren .. het verhaal is nog lang niet afgelopen.

Het miezer enveloppe bleek een soort geautomatiseerd brief te zijn van de Finanças. In Nederland krijg je een beroerte als je een blauwe enveloppe ziet … hier zijn het dit soort minuscuul brieven waarin veel wordt gezegd … maar je begrijpt er weinig van.

Toch kreeg ik de kippenvel toen ik een aantal woorden in zag vermeld staan … zoals:

JUSTIÇA TRIBUTÁRIA (Belastingplicht Justitie)
NOTIFICAÇÃO DE PENHORA (Aangifte Inbeslagneming)
ORDEM DA PENHORA (Beschikking van inbeslagneming)
PAGAMENTO DA DIVIDA (Betaling van de schuld)

plus een bedrag vermelding van 312 euro (??). Ik kreeg een leguanen-vel toen ik de naam van ons eerste Madeirense huisbaas (appartement in Funchal 2004-2005) zag in vermeld staan.

Van wat ik kon ontcijferen was dat ik de Finanças dat bedrag (min of meer) moest betalen (??). Ik kon twee dingen doen … of contact nemen met mijn geduld-dealer of met mijn boekhouder. Boekhouder (met wie ik net vorig week ben begonnen) ingeschakeld. Scan gemaakt van het bericht en gemaild.

Een 10 minuten later mailde hij me terug (en hij is Madeirean! Dus moet ze niet over één kam scheren ) en heeft het opgelost!

Is namelijk zo dat ons ex-huisbaas (van Funchal) heeft een schuld bij de belastingen. De belastingen zag dat we huur aan hem betaalde … en sturen nu een bericht met de mededeling dat we voortaan het huurbedrag aan de Finanças moeten betalen en niet meer aan hem. Echter als er geen sprake was van een contractueel relatie dan moesten dat we binnen 10 dagen online doorgeven via de website van de Finanças.

(red: neem nu een paar minuten de tijd om dit alles door te laten dringen)

Oftewel … als we het niet via de website van Finanças hadden doorgegeven dat we niet meer van hem huren … dan waren we verplicht de schuld van iemand anders aan de belastingen te betalen.

(red: neem nog eens de tijd …)

O ja … het bericht bevatte geen enkele telefoonnummer noch e-mail adres. Alleen de website www.e-financas.gov.pt … neem eens een kijkje.

En dan nu met z’n allen ….

ZUCHT!

Update:
Nog een laatste bericht van mijn boekhouder: “Deze situaties komen steeds vaker voor de laatste tijd, dat de Finanças, in feite, in plaats van dat ze een inbeslagname doen van de eigendom bijvoorbeeld de auto van de schuldenaar, daar in plaats van wordt er beslag genomen van het te ontvangen tegoeden, in dit geval een vermeende inkomsten uit een huurwoning.

Conclusie: hou niet alleen je aannemer … maar ook je verhuurder in de gaten.

§ 5 Responses to Inbeslagneming met een zucht"

 • Wim & Bas says:

  Wat een verhaal !! Lijkt wel of je alles in de gaten moet gaan houden… Zat net weblog van Noud en Peter te lezen waar het net allemaal goed lijkt te lopen met de bouw…Weet je Holland heeft rare dingen, maar Madeira dus ook…Maar denk dat je in Madeira beter af bent, troost je met die gedachte, en…hou de post in de gaten !

 • Gekke Gerrit says:

  Gelukkig heb je een goede accountant gevonden (wat zeer belangrijk is op Madeira)!

 • marijke says:

  Misschien is die accountant ook iets voor ons. Een snelle jelle voor bepaalde zaken is nooit weg.
  Ik wacht al meer dan 6 maanden op mijn rijbewijs. Zucht, pffff, adem in adem uit als ik maandelijks een bezoekje breng aan het adm. kontoor boven het postkantoor, 30 min. is niets.
  Het is hier soms net de omgekeerde wereld, als een ander iets fout doet mag er een vreemde voor boeten.

 • Rob & Marja Dekker says:

  Ha die Don.
  Lijkt mij een “bekende” ceremonie 😉

  Je weet vast nog wel van die middag in Santa Cruz (waarvoor ik je nogsteeds erg dankbaar ben).

  Voor de niet ingewijde;
  Toen wij ons appartement in 1998 kochten, had Garajau nog geen straatnamen, laat staan, huisnumers.
  “Sitio da Quinta, fraccia C1”, en de uit de streek afkomstige postbode wist het in onze brievenbus te krijgen.
  Maar de man ging met pensioen.
  En Garajau kreeg een postcode. En de straat kreeg een naam. En ons huis een nummer. . . .

  Dus bestond “Sitio da Quinta, fraccia C1”, volgens de “nieuwe” postman niet !!
  En Financas maar “drijgende” brieven (inderdaad, zoals bij Don) blijven sturen, welke per kerende post (!) als onbestelbaar retour gingen. Na uitvoerig recherceren bij Financas (!), bleek er op Madeira nog een Robert Dekker te wonen op een ander adres (inderdaad, met postcode, straatnaam en huisnummer). En mogelijk zijn dat dezelfde personen.

  Om een lang verhaal kort te houden (wij, Don en ik, hebben meer als 1 1/2 uur bij Financas gezeten).
  Er is maar één Robert Dekker op Madeira (hé, hé). En die heeft nog een schuld uit (let wel) 1998, 1999 en 2000 openstaan.
  De financas man kon ons wel vertellen, dat 1998 inmiddels (2008 !) verjaard was. Dus zal als het even mee zit, nu in 2009 ook 1999 verjaard zijn. Alleen die van 2000 over?
  Vervelende is, deze aanslagen zijn indertijd door onze buurvrouw betaald. Contant op het Postkantoor. Maar wie bewaart dit afgestempelde recutje nu 10 jaar? Kennerlijk moet dat op Madeira!
  Komt er dus op neer, dat we 2000 (1999?) maar voor de 2e keer gaan betalen.
  Alleen is nog onduidelijk hoeveel dit is.
  De Financas man wilde alleen kwijt dat ik een schuld heb, maar hield angstvallig “geheim”, hoeveel dat inmiddels was. Alsof hij het een “staatsgeheim” bewaakte.
  En dat “staatsgeheim” kan ik alleen per internet ontmaskeren.

  Belastingdienst?, makkelijker kunnen we het niet maken, wel spannender 😉

 • Cecilia says:

  Ongelofelijk. Wat een verhaal. Ik bewonder je om je zelfbeheersing, denk niet dat ik het zou kunnen opbrengen. Op z’n minst zou ik stevig meegezucht hebben met de rest van de file. Als ik weet dat ik ergens lang moet wachten dan neem ik wat te lezen mee. Een flesje water, een Sultanakoek, mijn mobieltje en vooral niet nog iets erachter gepland hebben waar ik nog naartoe moet. In alle andere gevallen zoef ik alle afspraken af en ik verwacht dan ook dat iedereen op de afgsproken tijd aanwezig of aanspreekbaar is. Maar ja, misschien heb ik alle geduld van de wereld als ik met pensioen ben en ik ook bij mezelf de ‘manana’ schakelaar heb ontdekt.

  Groeten uit Heerhugowaard
  Cecilia

What's this?

You are currently reading Inbeslagneming met een zucht at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira