We hebben bij de Modelo een verwarming op gas gekocht. Dit was inclusief een gratis gas fles van de Galp. Er was een voucher inbegrepen waar je NAW gegevens moest invullen en vervolgens ging je met je lege gasfles naar de Galp om die gratis in te ruilen met een volle.

Gelukkig hadden we al een extra Galp fles thuis (nog half vol) … en dus hoefden we alleen te wachten totdat die leeg was en konden we de gratis fles ophalen (inruilen).

Tot zo ver is alles wel logisch …

Gisteravond gaf de fles zijn laatste zuchtje gas. Vanmiddag stapte ik in de auto met de wijlen gasfles en reed richting de Galp station te Tabua … dat een paar km verderop ligt (tussen Ponta do Sol en Ribeira Brava).

Echter mijn intuïtie speelde parten met mij … en ik ging voorbereid.

Daar aangekomen bij de Galp …. ik kom een gratis gasfles ophalen dat hoort bij deze aanbieding en ik liet hem de Galp voucher zien.
De man keek alsof hij water zag branden … zonder gas.

Mee naar het kantoortje. Vrouw op het kantoortje …. zag ook water branden.

Zij belde het hoofdkantoor. Legde situatie uit … en ik durfde te wedden dat de persoon aan de andere kant van de lijn ook water zag branden.
Zij wordt doorverwezen naar iemand anders. Alweer water branden.
Na een kwartier aan de lijn … het kantoor vrouwtje: Ze zeggen dat u naar een Revendedor (dealer) van Galp moet gaan en die is in Funchal …
Moest ik nu helemaal naar Funchal gaan rijden? …. nee, dat dacht ik van niet!
En wat zijn jullie? vroeg ik
We zijn een Posto de Abastecimento (leverancier) … en u moet naar de revendedor in Funchal gaan.
Ik keek op de voucher en daarin stond “… zowel Revendedores en Postos de Abastecimento.” …. ik liet haar de regel in kwestie op de voucher zien.
Tja … maar hoofdkantoor zegt …
Bel de hoofdkantoor …. ik wil met hun spreken!

Hoofdkantoor (Funchal) aan de lijn: Ja … maar wij weten niks van die aktie ….

Vervolgens word ik geconfronteerd met een aantal eigenaardige logica ….

Logica 1
Hoofdkantoor aan de lijn: Maar als ik u een volle gasfles geef …. wie gaat het dan mij betalen?
Ik: Das niet mijn probleem! Ik heb recht op een gratis gasfles volgens Galp (het bewijs had ik) en hoe jullie het administratief willen regelen is Galp zijn probleem en niet de mijne!

Ik bleef volhardend en zij zouden contact opnemen met de hogerhand binnen Galp. Ik bleef wachten.

Intussen schaarde (zoals verwacht) bijna het hele personeel van het pompstation te Tabua op het kleine kantoortje. En zoals verwacht … bemoeide iedereen zich ermee door zijn zegje te doen.

Tja … wij waren niet op de hoogte gebracht over deze aktie.
Als ze ons niks zeggen dan weten we het ook niet.

En toen kwam …. Logica 2
De pompbediende keek naar de voucher:
Ho, ho, attentie! …. hier staat dat het alleen geldig is tot 31 december!!! En dus niet meer geldig!
Ja zei ik wat staat er precies geschreven?
Hij las voor: Aanbieding is geldig tot 31 december 2009 …. (1 minuut stilte) …. oooooo ja (inclusief een onnozele glimlach).

Logica 3
Vrouwtje van het kantoortje:
Attentie … er staat dat Galp u een gratis Carga de Gas aanbiedt …. en dat is een lege fles!
Ik keek haar aan ….. als er staat dat ik met een lege fles een andere fles kan ruilen … dat ik gewoonweg een nieuwe lege fles dan krijg?
Helaas was er bij haar geen stilte moment en ze bleef volharden: …. een Carga de Gas is een lege fles.
Op dat moment zag ik ook water branden en in mijn gedachten riep ik Yes dear!

Op de voucher stond een telefoonnummer voor de Galp call center. Ik belde dat nummer via mijn mobiel. Mannetje aan de lijn. Ik legde de situatie uit.
Hoorde ik vervolgens … Logica 4
Ja maar niet bij alle leveranciers (Postos de Abastecimento) kan je inruilen …
Daar stond niks over op de voucher. Er stond zowel Revendedores en Postos de Abastecimentopunt!
Wat brandt dat water lang zeg.

Logica 5
OK vroeg ik (geïrriteerd) aan dat mannetje … geef me dan aan welke leverancier ik terecht kan met mijn lege fles.
Welke district woont u?
Ponta do Sol … Madeira
Ponta wat?
Ponta do Sol .. Madeira
Waar lig dat?
Water brand nog steeds.
Madeira … het eiland.
Oooooo … u woont op het eiland.
De zee staat in vlam.

Even kijken … aha gevonden … Ponta do Sol en de dichtstbijzijnde leverancier waar u uw gratis gasfles kunt ophalen is …….. Tabua!
Ik keek op dat moment naar het Atlantische oceaan … het stond helemaal in brand. Dat was dus logica 6.

Uiteindelijk …… na lang gezeur en geduld …. ik reed weg …. met een nieuwe volle en gratis Galp gas fles.

O ja …. ik kon het alleen meekrijgen als ik een kopie van het factuur (en niet de bon) van het aankoop van de gas verwarming aan hun gaf. Weet je nog dat ik schreef dat mijn intuïtie op hol sloeg? Ik had toevallig bij de Modelo een factuur gevraagd en die gaven ze … met een extra kopie eraan … en die had ik mee. Stel je voor dat ik niet had gevraagd en alleen een bon bij me had …. dan zou ik nu dit verhaal niet hebben geschreven maar … stond ik nog steeds in een klein kantoortje te Tabua …. en keek naar brandende water.

Advies: meer en meer zie ik dat dankzij dat ik de (basis) Portugese taal ken (en kan) … het een primaire behoefte is geworden om hier te (kunnen) wonen. Daarnaast moet je ook heel veel geduld hebben … je niet gek laten maken …. en volhardend blijven … totdat je … water echt ziet branden.

Categories: MadeiraWonen

7 Comments

CasaSpider · January 22, 2009 at 20:38

Gelukkig had je de tijd en ben je een eigenwijs uhh ik bedoel volhardend type.
Het wordt tijd om concepten als zegeltjes, bonuskaarten en airmiles op Madeira te introduceren.
Gouden markt!

noud · January 22, 2009 at 23:30

Ik heb 2 vouchers van die zin, maar ik had niet de moed om ze te gebruiken. Ik voorzag al deze soort van ellende hier op dit eiland. Maar Don ik zal ze voor je klaar leggen, jij hebt de weg al bewandeld tenslotte. Ik hoop dat je er dan weer meer plezier van hebt.

noud · January 23, 2009 at 07:25

# casaspider… spaarsystemen zijn er hier zat. Allemaal electronisch, maar die zegeltjes…. en dan gewoon voor cash, dat zou hier een topper zijn. De winkeliers zullen dan kijken alsof ze op klaarlichte dag beroofd worden!

ANila · January 23, 2009 at 07:33

De enige plek in de wereld denk ik, waar het erger kan, vrees ik, is Suriname!

Geduld…..waar zou je blijven zonder geduld!

noud · January 23, 2009 at 07:40

# Don, Ja dat Portugees dat blijft maar tobben. Ik vind het moeilijk en moeizaam, vooral al die werkwoordtijden. Ik red me nu redelijk na 8 maanden. Kan zelfs met de aannemer redelijk communiceren en als de mensen een beetje langzamer spreken versta ik toch wel 80 % van wat ze zeggen als het om een 1 op 1 gesprek gaat. Maar het niveau blijft kleuterschool. Jammer genoeg kun je hier niet een leraar of lerares vinden op redelijke afstand ( dus buiten Funchal). Alle pedagogisch geschoolden hebben het zo druk met hun schoolwerk dat ze erbuiten geen tijd over hebben. Dat is wel jammer. Maar ik hoop dat ik een vruchtbare bodem heb gekweekt zodat ik in Nederland bij onze onvolprezen Regina (voormalig hoofd van de facaulteit Filosofie van Rio de Janeiro) een flinke zwier in de goede richting kan bewerkstelligen. Maar eerlijkheidshalve…. Ik denk dat Nederlands nog vele malen moeilijker is voor een buitenlander om te leren dan het portugees. Mijn moeder, die engelse was had een enorme woordenschat, maakte nooit fouten in werkwoordsvormen maar dat De, Het en Een heeft ze nooit onder de knie gekregen en de nuances van de taal eigenlijk ook niet. Dus die kon soms uit de hoek komen dat je dacht….

Rob & Marja Dekker · January 23, 2009 at 13:04

Krijg het er warm van 😉

Marisol · February 16, 2009 at 13:15

Geweldig!…
…om te lezen.

Comments are closed.