Boeken! Boeken! Overal boeken!

February 24th, 2009 § 5 comments

Gisteren liep ik door de straten van Funchal en kwam op het plein Praça do Municipio, waar je het stadhuis (Câmara Municipal), Museu de Arte Sacra en Colégio of São João Evangelista kerk kunt vinden. Vanaf dat plein loopt een smal straat omhoog met de naam Rua dos Ferreiros. Ik wist dat daar een leuke boekhandel was: Livraria Esperança (Boekwinkel de Hoop). Het was een boekwinkel waar Wil haar Portuguese studieboeken ging kopen. Ik ga graag naar boekwinkels … rustig rondstruinen, titels en omslagen verkennen. In Nederland kon ik uren in een bibliotheek vermaken …. en toch ben ik geen fanatieke lezer (in tegenstelling met Wil). Ik kijk graag naar afbeeldingen en plaatjes (vandaar dat ik ook dol ben op stripboeken … maar niet verder vertellen).

Livraria Esperança is ook een leuke “winkel” om te bezoeken en zien. Ik heb het woord “winkel” tussen aanhalingstekens gezet want het ziet er niet uit zoals de boekenwinkels die we in Nederland kennen. Je ziet overal boeken in rekken zo compact mogelijk bij elkaar gepropt. Je merkte dat er één ding was dat heel schaars was in de boekenwinkel … namelijk ‘ruimte’. Kleine kamers, rekken te dichtbij elkaar dat ik er net (zijwaarts) langs kon lopen. Doch … ik vind het een genot om te zien. Dit heeft meer waarde dan een museum … je ziet veel meer … veel meer kleuren en details … meer informatie (immers je kunt een boek openslaan en het een en ander lezen) …. veel meer diversiteit …. veel meer beeld en plaatjes …. en last but not least …. gratis! … ik bedoel je hoeft geen toegang te betalen. En verder als je iets leuks hebt gevonden … dan koop je het gewoon. Waarom zou ik naar een museum gaan?

Een klein meisje met een grote bril (stereotype dat past bij de omgeving waar ik was) kwam naar me toe en vroeg met een verlegen stemmetje “kan ik u helpen, meneer?”. Eigenlijk niet want ik wilde gewoon even rondkijken … maar om wat spanning in haar dagelijkse werk te geven vroeg ik naar een boek over de geschiedenis van de Levadas. “Sorry meneer … die hebben we niet …” Jammer dacht ik en tegelijk het verbaasde me als ik rond keek en zag de hoeveelheid boeken die ze hier hadden. “…. maar misschien dat onze bij-winkeltje hier tegenover de straat het wel heeft”. Ik liep met haar weer naar buiten en ze wees naar een deur schuin tegenover. Was me niet opgevallen dat ze daar ook een boekwinkel hadden.

Ik liep daar naartoe. Het was onopvallend aan de buiten kant. Ik twijfelde of het de moeite was om binnen te gaan … ach …even snel kijken kon geen kwaad. Gewoon 360 graden rondkijken en dan zou ik weer buiten staan. Ik ging naar binnen …………………………….

Kennen jullie de Engelse serie uit de jaren 70 genaamd Dr Who? Het was een vreemde serie over een verstrooide wetenschapper dat door de tijd kon reizen met behulp van een ouderwetse Engelse telefooncel, genaamd de Tardis (Time And Relative Dimension In Space). Van buiten zag het gewoon als een telefooncel uit … maar ging je naar binnen dan zat je in een gigantische grote ruimte vol met apparaten en andere toeters en bellen. Ik bevond me in dergelijk onverklaarbare ruimte. Boeken! Boeken! …. overal boeken! Ik bedoel letterlijk “overal boeken” …. met uitzondering van de vloer (jawel … muren en plafond was ook vol met boeken). Ik kon mijn ogen niet geloven de hoeveelheid boeken die ik zag. Prachtig! Ik stond met open mond (en dat gebeurt niet vaak). Ik waande me in een heel andere wereld …. dat alleen bestond uit boeken. Ik liep en liep … er kwam geen einde aan. Noemen ze dit een bij-winkeltje??

Maar plotseling viel mij op dat het allemaal … kinderboeken waren. Noem maar op …. strips, leesboeken, leer boeken enz. Het meisje aan de overkant had mij zeker verkeerd begrepen en dacht dat ik een schoolboek zocht.

Op eens zag ik een hoofd van een man achter een muur van boeken dat van boven naar beneden gleed. Nee … geen onthoofde kop .. maar een kerel die via een trap naar beneden kwam. Aha … nog een verdieping. De trap … zat ook vol met boeken. Ongelofelijk! En boven? Je zult je ogen niet geloven …. nog veel meer boeken!!

En wat denk je … er zijn nog meer verdiepingen … een stuk of 3. Allemaal een ware doolhof. Op een gegeven moment wist ik niet meer waar ik was. Met uitzondering van een paar personeel hier en daar in dat gebouw …. was ik de enige bezoeker op dat moment. Ik voelde me als een mannelijk versie van Alice in Boekwonderland. Op plekken waar ze geen boeken hadden zag je gekleurde ramen in lood en prachtige plafonds.

Volgens een man die daar werkt hebben ze meer dan ….. 153.000 titels! In mijn beleving zag er meer dan dat. Dit is de grootste boekhandel die ik ooit heb gezien. Echter …. ze hebben alleen Portugese boeken en geen andere talen. Hier zal je opvallen dat de Portugese literatuur ontzettend groot is.

Dit is weer zo’n winkel in Funchal dat je verbaast als je binnen gaat. Van buiten ziet eruit als iets kleins … maar ga je naar binnen … dan kom je in een heel onwaarschijnlijk grote wereld terecht.
Zeker de moeite waard om te bezoeken …. ook al hebben ze geen Nederlandse of Engelse boeken. Voor degene die een makkelijk boek in het Portugees zoeken raad ik aan de begane grond (kinder afdeling).

Livraria Esperança
Rua dos Ferreiros 119 en 156
Funchal

Tagged

§ 5 Responses to Boeken! Boeken! Overal boeken!"

 • Cecilia says:

  Bedankt voor de tip. Ben gek op boekenwinkel(tje)s en schrijf daarom het ades op. Wel jammer
  dat er alleen Portugese titels zijn maar de speciale ‘boekenlucht’ en sfeer zullen hetzelfde zijn als overal ter wereld.
  Groet uit vrij zonnig Heerhugowaard.

 • sia says:

  Wat een goed nieuws! Ik geniet nu al. Bedankt Don

 • Wim & Bas says:

  Woouw, hier gaan we ook eens kijken, kopen dan wel niets, maar gewoon om met eigen ogen te zien wat we op jou fotos hebben gezien Don. Bijzonder ! Moeten we in Juni echt langs gaan.

 • Moortje says:

  De dokter is nog steeds te zien op de BBC, met hetzelfde irritante muziekje aan het begin.
  Groeten uit Nederland van een boekenverslinder en BBC kijker.

 • Ja, ik ontdekte deze “winkeltjes” voor 3 jaren terug toen mijn botanisch zeer kundige jeugdvriend een paar weken op bezoek was. Hij legde een boel geld op een lijvig botanisch boekwerk waarvan hij had gelezen dat dat hier te vinden zou kunnen zijn. Ik stel me een beetje vragend of alle titels in het portugees zijn. Ik kocht er een russisch-portugees lexikon en mijn jeugdvriend kent geen andere talen dan hollands en de latijnse botanische terminologie.
  Nou ja, ik heb ook gehoord dat dit de 2:e grootste boekwinkel in de wereld is. Waar of niet; kan ik niet beoordelen. Biblioteken hebben natuurlijk meestal meer titels. Maar hier moet er telkens nieuwe aanvoer zijn van verkochte titels. Iets wat natuurlijk een uiterste grens heeft als het uitverkocht is. Ook moeten ze ergens een magazijn hebben waar de resterende titels worden bewaard. Met computer-techniek is dat een stuk gemakkelijker maar ik stel me voor dat deze 2 winkels van veel oudere datum zijn toen men alles in lijsten moest bijhouden. Een heidens werk lijkt me dat.

What's this?

You are currently reading Boeken! Boeken! Overal boeken! at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira