Wat een dag vandaag!
Eerst voorgeschiedenis …..
Dit jaar vervalt mijn Nederlandse rijbewijs. Dus heb ik besloten om een Portugese aan te vragen. Ook al is de vervaldatum van mijn NL rijbewijs pas in November dit jaar …. was het verstandig om toch nu de aanvraag naar de PT versie te starten …. ook al beweren ze dat het maar één maand duurt (ja … en ik geloof ook dat elfjes bestaan).

En dus op naar de bureaucratische tunnel zonder licht …. genaamd DGV (Direcção Geral de Viação) … waar je je rijbewijs kunt vernieuwen.

Ondanks mijn voorbereidingen (paspoort, pasfoto’s, rijbewijs, inwoners certificaat e.d.) ontbrak 1 formulier …. namelijk Atestado Médico para Condutor de Veículos (Medisch attest voor bestuurders van voertuigen). En raad eens …. formulier in kwestie hebben ze niet. Die moest ik ophalen elders in de stad (einde Ruas das Pretas) bij de Instituto de Administração da Saude (Administratie voor Gezondheidszorg). En dus …. trip-trip-trip …. op naar de volgende tunnel. Gelukkig was deze kort … en dankzij dat ik in het Portugees aan respectievelijk 4-tal mensen aldaar vroeg naar het formulier. Snel geholpen en hoefde niet te betalen (vroeger moest je voor ieder formulier betalen). Maar we waren er nog niet! Het formulier moest deels door mij en deels door een arts worden ingevuld. Dus dacht ik …. weet je wat ik laat het door mijn huisarts in Funchal invullen. Afspraak gemaakt.

Vandaag dus bij de dokter …. zoals gewoonlijk kwam hij te laat binnen … maar ik was voorbereid en ik had een boek mee. Vier wachtende voor me. Eenmaal aan de buurt …. ho, ho …. jij moet het eerst invullen … dan pas vul ik de rest. Zen, zen …. ging het door mijn hoofd. Terug in de wachtkamer en formulier ingevuld. Later vulde hij de rest in en zette twee stickers in plaats van een stempel op de formulieren (moderne dokter). Ik wenste hem een fijne vakantie want hij gaat morgen op reis naar Engeland.

Een stemmetje in mijn hoofd riep het volgende Ga naar de DGV …. ga nu naar de DGV …
Zo gezegd, zo gedaan ….

Daar bij de DGV aangekomen … nummertjes machine werkt niet. Een mevrouw wees me naar de nummertjes machine en ik zei ‘ is stuk‘. Stuk? alsof ze me niet geloofde … en ging kijken. Inderdaad … stuk. Gaat u dan maar zitten bij tafel 1. Zo gezegd, zo gedaan.

Komt later een meneer naar me toe …. wat is uw nummer? …. ik val alweer in de herhaling … nummertjes machine stuk …. man gelooft me (alweer) niet. Checkt de machine … en vervolgens … wat kan ik voor u doen. Ik gaf aan dat ik mijn rijbewijs wilde vervangen … en liet alle documenten zien … dus ook de medisch attest. Eindelijk … dacht ik …. het is gelukt.

Ha, nee! Dat kan ik niet accepteren riep hij geïrriteerd tegen me. Ik keek verbaasd naar hem en hij wees naar een regel dat de dokter had ingevuld. Dit was de regel “Ligeiros não profisional” (auto’s niet voor beroep). De woorden “naõ profisional” waren uit den boze …. dat mocht niet meer. OK dacht ik …. streep ze dan door. Ooo nee! Dat kan/mocht niet! Alleen de dokter mag dat veranderen.

Intussen kwam de vrouw die eigenlijk achter tafel 1 hoorde te zitten terug van haar lunch. Ik zag al aan haar gezicht dat de lunch haar niet goed was bevallen. Ik heb pech vandaag … dacht ik bij me zelf. Haar eerste zin was Waar is u nummer?

Ook zij begon geïrriteerd te spuien dat de regel niet kon … en dus kon ze het attest niet accepteren. Twee woordjes? … alsof het einde van de wereld betekende. Normaal ben ik een rustige type … maar op dat moment werd ik behoorlijk pissig. Ik bespaar u verder wat er allemaal is gezegd … behalve dat ik eindigde met de zin “isto é foder formigas!” …. oftewel dit is mieren neuken. Aan alle mieren en liefhebbers van mieren onder u … ik bied mijn excuses aan voor mijn taalgebruik. De vrouw keek me verbaasd aan toen ik het zei. Of ze het begreep weet ik niet … maar één ding wist ik zeker …. verder discussiëren had weinig zin. Ik vroeg aan haar of ik haar chef kon spreken …. het was helaas diezelfde man die aan het begin zo tekeer ging bij het zien van het formulier. Hij zei zelfs …. dat als ik wilde dan kon ik de klachtenboek invullen …. dat zegt me al genoeg dat het een verloren zaak was geworden.

Ik werd zo pissed met hun beweringen …. zoals “… als ik zelf een punt zo zetten op het document, dan ga ik naar de gevangenis …“. Ja zeg … bullshit! …. nogmaals mijn excuses aan alle rund liefhebbers en stieren onder u.

Dan maar snel naar mijn huisarts …. voordat hij met vakantie gaat. Alweer arriveerde hij later (zen, zen, zen, zen). Toen hij mij zag zitten … keek hij me met grote ogen aan. Ik profiteerde om zijn aandacht vast te houden en legde hem uit wat er was gebeurd. Hij vertelde me dat hij al 30 jaar lang dat ene regel zo invulde …. “Ligeiros não profisional”. Ik vroeg aan hem (op instructies van DGV) of hij die twee woorden kon doorstrepen en zijn handtekening ernaast kon zetten. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn dokter zei nog het volgende: The man that has the key to the loo … is very powerfull (de mand die de sleutel van de toilet heeft … is heel machtig!) … om aan te geven hoe de bureaucratie is hier op het eiland (en ook elders). Hij vond het zo zielig voor mij … dat ik hoefde niet te betalen voor de consult.

En dus …. DGV …. maar dat wordt pas volgende week. Het is verstandig dat ik me even niet laat zien in de mierennest ….

Categories: MadeiraWonen

6 Comments

CasaSpider · May 6, 2009 at 07:27

Hahaha, Curacao komt weer naar boven bij mij. Eigenlijk mis ik dat wel, je hebt tenminste persoonlijk contact. Hier in NL krijg je alleen maar brieven met standaard afwijzingen, ik weet niet wat frustrerender is. Maar jij weet toch als geen ander dat men vliegen beter met honing vangt dan met azijn? Mieren schijnen er ook dol op te zijn, op honing. Goed dat je even gewacht hebt, die mensen hebben vast de politie er al bij geroepen: “Zo meteen komt die man weer die het met mieren doet.”
(Wat een sexy mier….. hahahahaha)

Lilian · May 6, 2009 at 08:52

Bedankt Don, mijn rijbewijs verloopt, ik wacht wel ff want ik ga nog naar Nederland, halen ze dus nooit meer voor 1 juli. Mieren heb ik hier genoeg, vang ze en neem ze mee!!!!

Don · May 6, 2009 at 10:39

@Casa: Ik wist niet dat je de naam Curaçao hebt gegeven aan ….. o wacht even … ik heb het verkeerd begrepen. Sorry.
Ik heb hier nog wat stroopwafels over … misschien moet ik een pakje meenemen voor de volgende keer. By the way …. mijn mieren uitspraak was bedoeld dat zij de uitvoerders waren … en niet ik. Ik ben bang dat bij mij zou een hele kolonie ten ondergaan.

@Lilian: Ik hoop dat je meer succes hebt met het halen van je rijbewijs. Wat betreft de mieren …. nee dank je. Mocht het me alweer niet lukken om mijn rijbewijs te vervangen … dan organiseer ik wel een levada wandeling voor jouw mieren …. en dan gids ik ze met als eindbestemming de DGV …. de YabYum voor mieren.

Natascha · May 7, 2009 at 15:03

Lilian, kijk maar uit. Ik neem aan dat je in een EU-land woont? We hebben ons er onlangs in verdiept (Pepijn’s rijbewijs loopt volgend jaar af en we willen op tijd beginnen). De nieuwe EU-regels zijn dat alle EU-rijbewijzen gelijk getrokken zijn en verlengd moeten worden bij de autoriteiten van het woonland, ongeacht in welk land het huidige rijbewijs is uitgegeven of waar het oorspronkelijk behaald is binnen de EU. De nederlandse autoriteiten geven géén rijbewijzen meer uit aan nederlanders die in een ander EU-land wonen, die worden doorverwezen naar de lokale autoriteiten. Als je bij je nederlandse gemeente bent uitgeschreven, mogen die zelfs helemaal geen rijbewijs meer uitgeven.
Let op! Het woonland kan geen verlopen paspoorten verlengen, en het kan ertoe leiden dat je opnieuw rijexamen dient te doen in je nieuwe land.

Gekke Gerrit · May 8, 2009 at 11:24

Don

Ik had dit niet van jouw verwacht. Toen ik op Madeira ben aangekomen heb ik direct mijn rijbewijs “geruild” voor een Portugeze. Met mijn politie achtergrond heb ik ze uitgedaagd, en heb uiteindelijk veel meer “gekregen” dan dat op mijn orgineel Engelse rijbewijs stond. Met mijn bekende Flauwekul, heb ik een rijbewijs ontvangen voor alle machines met wielen: motor, auto, bus en vrachtwagen. Toch moet ik je er op wijzen op de: B1 en C1. Deze catogerie bestaat in Portugal niet, maar vroeger kreeg je dit in Nederland automatisch als je rij examen deed in een auto of vrachtwagen. Controleer of jij deze hebt, en eis dat dit wordt aan gegeven op je Portugees rijbewijs!!! Bereid je op het ergste voor want dat zullen ze weigeren. Nu is aan jou om tebepalen wat je gaat doen, mocht je mijn mening willen hebben, bel maar effe!!
Veel plezier, met je volgende uitdaaging.

Lilian · May 9, 2009 at 14:58

Oh ik heb mijn rijbewijs vorig jaar februari al verlengd, heb dus al een Portugees rijbewijs maar omdat ik binnenkort 50 wordt, moet ik het weer opnieuw aanvragen, elk land zijn eigen regels grrrrrr, belachelijk dat je bij 50 ineens weer moet verlengen wegens ouderdom (en ik zie er nog zo goed uit!!!), in nederland pas bij 70. Toen duurde het verlengen 3 maanden dus daarom stond ik te kijken van die 1 maand termijn.

Ik hou hem nog wel ff totdat mijn verjaardag voorbij is

Comments are closed.