Het voorbereiden van de december feesten is een nogal intensief gebeuren hier op het eiland Madeira.

Presepio

Op 8 december worden de Presépio (kerststal) in bijna iedere dorp opgebouwd … met de daarbij behorende beeldjes. Je vindt ze ook in de hotels en restaurants. Voor de minder gelovigen: beschouw ze als miniatuur crèches van toen.

Behalve Presépio, heeft Madeira als traditie ook de Lapinha. Het vertegenwoordigt vaak een berg of een dal, gemaakt van donker bruin beschilderd kaft papier, met een heel netwerk van figuurtjes zoals huizen, figuren, bruggen, dieren, en verschillende zeer bouwseltjes. In het epicentrum van het geheel ligt dan kindje Jezus met daaronder een rij met verschillende soorten fruit (appels, sinaasappels, mandarijnen) en kleine potten waarin men tussen de eerste en 8 december (tarwe)zaadjes hebben geplant. Men zegt dat als je de zaden later daarna plant … ben je verzekerd van een goede oogst.

In de meeste huizen heeft men een Lapinha. Je hebt sommige uitslovers tussen die het verder uitbreiden met compleet Lego-speelgoed dorpen, houten boomstammen en takken, steen en plastic dieren, vijvers, en schoorstenen dat zelfs rook (stoom) produceren. Madurodam zou er jaloers van worden.

Maar we zijn er nog niet!
Negen dagen vóór kerst (24 december) gaan de godsvruchtige Madeirense bevolking naar de mis … om zes uur ‘s ochtends!!! … ja u leest het goed! 6 uur!! Voor de dageraad wordt er gebeden voor de negen maanden zwangerschap van Maria. Dit heet Misa do Parto (Mis van de Bevalling). Iedere dienst wordt beëindigd door een kleine bijeenkomst op het kerkplein … met zang en drank.

Op 31 december loopt de traditioneel-bewuste Madeiraan met iets dat hij/zij heeft geleend in zijn zak … plus aantal muntstukken. Tevens met 12 rozijnen in zijn hand hebben. Aldus uitgerust, heb je dan 12 wensen die je klokslag middernacht kunt uitbrengen en in vervulling laten gaan.

Schat, … we moeten rozijnen op de boodschappenlijst zetten!


2 Comments

nãod · December 4, 2009 at 12:35

dat ze om 6 uur naar de kerk willen daar geef ik helemaal niks om. Maar dat ze ook op diezelfde onchristelijke tijd enorme kanonsschoten afschieten daar had ik toch wat problemen mee. Soms was er wel een mis om 4 uur en dan schoten ze die kanonschoten om kwart voor 4 af. Knoer en knoer hard!! Slaap lekker Don en Wil, jullie wonen naast een kerk. Kun je je lol op de komende tijd. :-D

Don · December 4, 2009 at 22:52

Ik heb op mijn Engelse blog een artikel geplaatst van een oud boek (1896) waarin wordt beschreven hoe men vroeger Kerst en Oud/Nieuw hier vierden. Je zult lezen dat het al sindsdien gewoonte was om te ‘knallen’ hier op het eiland.
http://www.madeirablog.eu/2009/12/02/christmas-on-madeira-anno-1896/

Terwijl ik dit schrijft … wat denk je …. wordt er keihard geknald boven de Villa van Ponta do Sol. En ik bedoel ook ‘knoer en knoer hard!’

Comments are closed.