Criminaliteit op Madeira

February 28th, 2010 § 7 comments

Ik kreeg net een heel vervelend bericht van Christiaan …. een Nederlander/Zweed die gedurende de wintermaanden op Madeira verblijft. Christiaan is een fanatieke wandelaar … die, volgens mij, grotendeels van de levadas hier op Madeira heeft gedaan …. en dat in z’n eentje en gebruikmakend van het openbaar vervoer als transfer.

Helaas kreeg hij een uitermate vervelende ervaring vandaag. Ik kreeg het verzoek om de volgende bericht (waarschuwing) te publiceren:

”Madeira staat bekend voor zijn lage criminaliteit, vrede, rust en orde. Dit heb ik vele malen gehoord van Madeirenen die in de grote wereldsteden hebben gewerkt, gelezen en zelf ervaren.

Ik heb me vaak afgevraagd of dit een speciale “eiland-mentaliteit” is ofwel dat er hier veel meer politie zichtbaar zijn dan in bv. Zweden, m’n thuisland. Hoe dan ook: ik voel me hier veel meer veilig dan in welk ander land ook, inclusief Holland.

Vandaag werd ik neergeslagen, met een zware steen naar m’n hoofd bedreigt om m’n geld te geven aan de twee Madeireense rovers toen ik op de Levada de Piornais wandelde in de richting naar Funchal.

Gelukkig had ik niet meer dan 20 euro contant bij me. De schurken lieten zich overtuigen dat er niet meer in m’n portemonnee zat en verlieten het toneel. Ik ging direct naar de politie: 1:a Esquadro do Funchal nabij het Campo da Barca om een aangifte te doen.

Dat nam anderhalf uur omdat niemand een woord Engels verstond. Kennelijk wil men geen klachten van toeristen horen en noteren.

Ik wil nu alle toeristen in Funchal aanraden om een minimum aan contanten op zak te hebben. Om een bankkaart ver weg te stoppen in de onderbroek of waar ook. Om alle vormen van overval aan te melden bij de politie”

Groeten van Christiaan, de Hollandse Zweed.

Tagged

§ 7 Responses to Criminaliteit op Madeira"

 • dionizio says:

  sorry to hear that. The levada walks always seem to be a safe thing to do. Even in the USA mountain hiking and camping crimes are unheard of.

 • Cecilia Polack says:

  Wat een naar bericht maar overal ter wereld tref je mensen aan die het verschil tussen ‘mijn en dijn’ niet kennen )of nooit geleerd hebben. Gelukkig is het letsel beperkt gebleven maar het is een traumatische ervaring.

 • Wim & Bas says:

  Jammer, heel jammer dat dit ook op Madeira plaats vind. Maar helaas is het overal zo. In Singapore, een van de veiligste steden van de wereld, staan nu ook borden “Low crime does not mean no crime” , dus je moet altijd op je hoede zijn. Maar ik heb zelf het gevoel dat dit een geval van ontzennende pech is, en zal er echt niet mider rustig van worden als we op Madeira zijn. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee !

 • Christiaan Vos says:

  Antwoord aan de bovenstaande commentaren:
  Waarom juist nu? Waarscheinlijk omdat vele onverzekerde arme mensen hier in de laatste “watersnood”-catastrofe veel verloren hebben. Ik las dat men in Chili na de aardbeving veel problemen had met mensen die de winkels beroven voor levensmiddelen, enz.
  Waarom juist daar? De levada do Piornais loopt door de arme-wijken ten westen van Funchal. Ik ontmoette een 10-tal toeristen en enkele oudere inwoners die hier de kortste weg hebben. De twee schurken maakte gebruik van het feit dat ik alleen was. Ik geloof niet dat zoiets zou gebeuren op de levadas ver weg van Funchal.
  Maar ik begon direct te denken aan mogelijke afweermiddelen zoals pepparspray, een grote stiletto of mes en dergelijke. Maar de zweedse en hollandse wetgeving is zeer streng tegen zelfverdediging. Ik zal onderzoeken hoe men dit hier behandelt.

 • Cecilia Polack says:

  Christiaan, het nadenken ‘hoe kan ik mezelf beschermen’ is een logische reactie. Bedenk echter dat elk wapen van jou ook tégen jou gebruikt kan worden. Dat werd me jaren geleden in de eerste les zelfverdedinging ingepomt. Kleed je niet als toerist en neem minimaal aan waardevolle dingen mee. Straal niets negatiefs uit, blijf vriendelijk, denk creatief en gebruik eventueel als het écht niet anders kan de snelheid en kracht van je tegenstander voor jezelf. En dan hard weglopen natuurlijk.

 • Christiaan Vos says:

  Bedankt Cecilia voor de goede raad van de zelfverdediging. Dat klinkt me erg bekend in de oren van de jaren dat ik aan judo deed. Deze kampsporten zou iedere vrouw moeten beoefenen in de jonge jaren.
  Maar nu ben ik bijna 71 en niet meer zo lenig. Ook heb ik altijd een rugzak (kenmerk van iedere toerist – madeirenen dragen die bijna nooit). Hard weglopen op een levada is ook riscabel. Maar vriendelijkheid is vanzelfsprekend. Ik begroette hen med een “boa tarde” toen ze mij passeerden. Dat deden ze om te zien of ik deel was van een grotere groep. Na een ½ minuut kwamen ze me achterop en begonnen te dreigen met een zware steen. Na een kleine vechtpartij begreep ik dat het beter was te betalen met wat ik had. Daarna verdwenen ze.

 • Hilko says:

  Zo’n 8 jaar geleden had ik ook een heel vervelende ervaring op het mooie eiland Madeira. We reden met onze huurauto naar een mooi uitzichtspunt aan de zuidkant v/h eiland. Opeens kwamen er 6 jongens met grote stenen om de auto staan. Ze eisten geld. Ik heb geweigerd en ben hard weggereden. We werde met de stenen bekogeld en kwamen tegen de huurauto, enkele deuken tot gevolg. Ik hoop dat ze deze criminelen goed aanpakken!!

What's this?

You are currently reading Criminaliteit op Madeira at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira