Levada Velha do Rabaçal

June 21st, 2010 § 4 comments

Afgelopen zondag hebben we (Marcel, Marijke en ik) een wandeling gedaan in het gebied Rabaçal. Dit keer hebben we niet de bekende Rabaçal route genomen dat naar de 25 Fonteinen en de Risco watervallen gaat. Marcel, Nederlandse wandelgids op Madeira, wilde een andere route uitproberen namelijk de oude levada van Rabaçal (Levada Velha do Rabaçal).

Ons start punt voor deze wandeling waren de boswachters huizen (Casas do Rabaçal). Ondanks dat de levada wordt niet meer gebruikt voor het toevoer van water … de route is ontzettend mooi met prachtige uitzichten over de groene valleien. Bekijk de foto show (zie onder) of klik op de foto om een “beetje” indruk te krijgen van de route. Helaas kan je al dat moois moeilijk op beeld vastleggen … het beste is om het zelf te beleven in het echt.

Echetr op een gegeven moment kwamen een gigantische levada tunnel onderweg. Gigantisch niet qua lentge … maar que breedte en hoogte. Ik dacht … eindelijk een behoorlijke tunnel waarin ik zonder te hoeven bukken doorheen kon lopen. Helaas al na een paar meters moesten we rechtsomkeer vanwege een dikke laag modder waar we alleen dieper en dieper met onze voeten in terecht kwamen. We besloten om een andere route (naar boven) te nemen en dan via Paul da Serra een alternatieve weg te nemen … terug naar ons startpunt. ook de alternatieve route terug was prachtig.

De wandeling Levada Velha do Rabaçal staat niet aangegeven in de wandel-boeken (voor zo ver ik het weet). Ik adviseer om vooral met de gezelschap van een gids te bewandelen, stevige wandelschoenen, zaklampen en wandelstokken. Een tip aan iedereen die een levada wandeling gaat boeken via een wandel organisatie op Madeira: vraag naar een Nederlandse wandelgids … of beter … vraag naar Marcel als wandelgids. Ik vond het heel prettig om met hem te wandelen. de manier hoe hij het doet en wat hij allemaal vertelt over de omgeving, geschiedenis, cultuur en “weetjes” over Madeira … ik merk iedere keer dat hij het met enthousiasme doet. Het is een extra genot dat je erbij krijgt bij zo’n prachtige wandeling.

Tagged , ,

§ 4 Responses to Levada Velha do Rabaçal"

 • Jaap says:

  Don,
  hij lijkt me fantastisch om te lopen, dus als we weerkomen nemen we de wandelschoenen mee, en huren we een motor om te rijden.
  prachtige foto’s!!

 • nãod says:

  Don, Je hebt helemaal gelijk als het gaat over wandelen met Marcel. Heerlijk relaxed met uitgebriede informatie en een zee aan kennis die hij deelt met zijn wandelaars. Ik vond het de paar keren dat ik met hem meewandelde in een woord geweldig. Dus volg het advies van Don. VRAAG NAAR MARCEL als je een wandeling gaat reserveren.

 • Ook hier een zeer warme aanbeveling voor Marcell!!! 5 sterren gids!

 • marijke says:

  Ik kan niet anders zeggen dat ze allemaal gelijk hebben.

What's this?

You are currently reading Levada Velha do Rabaçal at Bananen Eiland.

meta

 • Alles over Madeira