Sinds enige maanden rij ik in een nieuw type Clio (nee, ik heb hem NIET hoeven in te leveren nadat Bianca het eiland verlaten heeft hahaha), en die heeft allerlei leuke gadgets. Zo kun je onder andere bijhouden wat het actuele brandstofverbruik is. Altijd weer leuk om te zien dat een auto heeeel dorstig wordt als ie bergopwaarts gaat, en niets verbruikt als ie bergafwaarts gaat… Toch??? Tenminste, dat verschijnt op het display als ik de auto in de versnelling hou maar geen gas geef. Als ik hem in zijn vrij zet (zou volgens mij met minder weerstand moeten gebeuren waardoor je langer kunt uitrollen) komt er echter een minimaal verbruik op het display te staan… Rarara, ik heb het hier al met enkele mensen over gehad en niemand kan dit goed verklaren.

Daarom (mede gezien de technische mensen in mijn familie) deze dringende vraag! Al lang van plan te posten, maar ja onder het autorijden had ik nooit een werkende laptop bij me en thuis vergat ik het weer… Nu dan toch eindelijk: wie helpt mee dit raadsel op te lossen???

Categories: Auto

3 Comments

CasaSpider · July 20, 2010 at 06:57

Nu ben ik geen automonteur maar kan wel erg goed googlen:
“Zuinig rijden – Bergafwaarts.
Op tijd het gas los en het uitrollen benutten en zonder terug te schakelen is het meest zuinig. Zodra je op de motor afremt ishet verbruik nul, omdat de brandstoftoevoer wordt afgeschakeld. Als je ontkoppelt gebruikt de motor wel weer brandstof om zich draaiende te houden. ”
http://www.cartuning-guide.com/zuinig-rijden.html

Rob Dekker · July 20, 2010 at 11:51

Hallo eilanders.

Over dat gebruik is een eenvoudige uitleg.
Als je op de motor afremt (bergaf in de versnelling), houden de wielen de motor draaiende. Omdat er dan geen aandrijving nodig is, sachakelt het motormanagement (ECU) de brandstof toevoer volledig af. En gebruik je dus geen benzine.
Zet je motor nu in z’n vrij, dan heeft deze geen koppeling meer met de wielen. Zou dus afslaan. Net zoals bij stilstand voor een stoplicht, spuit de ECu nu een kleine hoeveelheid brandstof in, om te voorkomen dat de motor afslaat. Kortom, je gebruikt benzine om de motor draaiende te houden, als je de versnelling vrijzet.

P.S. Wij zijn sinds zondag 18 juli weer terug in Haarlem. Na 3 1/2 maand (waarvan dus 6 weken op Madeira) en 8166 km ‘bijgeschreven’ op de kilometerteller van de Camp Rover (+ 1300 km varen met de ARMAS) zijn we weer thuis.

Maak binnekort een verzamelingsverslag van onze oversteek ervaringen.

Gekke Gerrit · July 20, 2010 at 18:45

Wil

Ik heb ook zo iets dergelijks, wat mij opvalt is dat als ik zodra de berg op rij de hoeveelheid km die ik nog kan rijden binnen 100meter (berg op waarts) direct wordt verminderd met 100 km. Ik heb dus een andere verklaring.

De sensor van de benzine level zit hoog/voorin de benzine tank, dus als je naar boven rijdt (benzine level blijft natuurlijk “waterpas”) leest de sensor dat e rweinig benzine in de tank zit, en als je naar beneden rijdt er veel benzine in zit (dus rij volgens de sensor super ziunig). Echter doe me een lol en gebrijk wel een versnelling als je naar beneden rijdt (ik heb geproboort om met de koppeling in tedrukken goedkoop naar beneden tekachelen, dat heeft me 2 verbrande versnellings bakken in 1 jaar gekost).

Comments are closed.