Als je leeft hier op het eiland merk je een aantal gewoontes / tradities van dichtbij. Eentje daarvan vind (gelukkig) plaats ver boven je hoofd … in de lucht … overdag. Vuurwerk! Men steekt vuurpijlen en schiet ze de lucht in. Je vraagt je af wat de bedoeling is om vuurpijlen te schieten en dan alleen harde knallen te veroorzaken.

Één ding kon ik wel concluderen dat het gekoppeld was aan de religieuze festiviteiten dat plaats vond in een dorp (of stad). Maar ik wilde meer van weten. Door een vraag te plaatsen op Facebook kreeg ik al heel snel antwoorden.

Hier is één van de antwoorden (ik heb het van Portugees naar het Nederlands vertaald):

Het afschieten van de vuurpijlen is een traditie waarvan de betekenis varieert, afhankelijk van de gebeurtenissen: als uiting van vreugde of de herdenking van een gebeurtenis te markeren. Vuurpijlen afsteken tijdens de viering van novenen die voorafgaan aan de dag van het feest, het feest ter ere van een heilige met de viering van de Heilige Mis, tijdens het feest schieten ze verschillende afzonderlijke pijlen de lucht in de middag en wanneer God opstaat (Levanta a Deus) Men schiet een paar individuele pijlen, gevolgd door een giranda die drie keer 21 stuks bij elkaar zijn en aan het einde van de mis. Ook dienen de pijlen om de mensen van de naburige parochies te waarschuwen dat er een dat er een Arraial (feest) in de buurt plaatsvindt. Hoe grotere de feest, des te meer vuurpijlen dan wordt afgeschoten. Het geeft dan aan hoeveel de feestgangers hebben geïnvesteerd in het organiseren van het feest.

Ik begrijp dus dat het afschieten van de vuurpijlen een soort wake-up call service is om de grote baas boven in de hemel er aan te herinneren dat er een weer een feest plaatsvindt op Madeira. :mrgreen:


2 Comments

Cecilia Polack · September 13, 2010 at 12:58

Wat een ingeving om het uit te willen pluizen. Het resultaat is interessant. Het werkt dus als een soort tamtam met het verschil dat een tamtam milieuvriendelijker is. Ik denk dat door het hoge gebergte gekozen is voor deze vorm van bekendmaking.

Rob Dekker · September 15, 2010 at 10:33

Wij roepen bij het horen van (weer eens) een aantal knallen rond het middag uur; “drie vuurpijlen voor meneer Pastoor”. Om dan vervolgens op de knallen aan te sturen (met de motor).
Vuurpijlen zijn namelijk een garantie voor een dorpsfeest. Dus met ‘espetada’, meestal teplekke vers van een halve koe gesneden.

Comments are closed.