Deze tekst kreeg ik lang geleden van een collega, en ik wil het u nu niet onthouden!

Veel gasten denken dat reisleiders overbetaald worden voor zes dagen per week werken. Dit in het achterhoofd houdend, aarzel dan ook niet om uw reisleider naar u toe te laten komen, op elk ogenblik, dag of nacht, hoe onbelangrijk het in feite ook is. Graag hoort de reisleider uw probleem aan (dat breekt de anders zo saaie dag) en uw reisleider vindt het geen enkel probleem om midden in de nacht met u te discussiëren over de problemen met uw hotel, omdat zij nu al 13 dagen lang geen schone handdoeken leveren tijdens uw 14-daagse vakantie. Daarnaast, als u uw reisleider heeft verzocht om een afspraak in uw hotel, helpt u het meest als u 10 minuten later aankomt dan u had afgesproken. Hierdoor krijgt de reisleider de tijd om de inrichting van de hotellounge te bewonderen (normaal krijgen ze maar weinig kans dit te doen).

Probeer als gast zijnde te vermijden dat u ook maar iets nuttigs zegt tegen uw reisleider. Uw naam, hotel en kamernummer noemen is overbodig, want reisleiders kunnen namelijk allemaal gedachten lezen en op die manier prima uw problemen oplossen. Maar wees gewaarschuwd, reisleiders zijn ook zeer lui en daardoor vaak geneigd om niets te doen aan uw problemen. In dat geval heeft u het recht om te dreigen om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het bedrijf waar u uw vakantie heeft geboekt. Zorg ervoor dat er in uw klachtenbrief goed omschreven staat dat u uw reisleider via gedachtenoverbrenging duidelijk geïnformeerd heeft over uw problemen en dat hij/zij geen actie heeft ondernomen om uw vakantieplezier te regelen. Want voor een gedachtenlezer hadden uw problemen volkomen duidelijk moeten zijn, ook al bent u niet naar uw reisleider toegegaan tijdens uw vakantie.

Bij uw aankomst krijgt u een aantal papieren, het ‘welkomstpakket’. Indien mogelijk, lees hier dan niets van! Het helpt nog meer als u het pakket (of uw handbagage) in de transferbus laat liggen bij het uitstappen bij uw accommodatie. De buschauffeur verzamelt deze aan het einde van de transfer (samen met de half gevulde colablikjes, gebruikte tissues en afgekloven appels) en hij vindt dit altijd een leuker einde van de transfer dan zo’n saaie standaardfooi.

In de meeste gevallen zal uw reisleider uw transferreis beginnen door te spreken door de microfoon. Alstublieft, luister hier NIET naar.. De meeste reisleiders houden er een tweede baan op na: tester van audio-systemen. Doordat het om een gewone test gaat, is het dus niet van belang voor u. Hun 2de baan als audio-tester is zo veeleisend dat ze vaak ook buiten de transfer om moeten oefenen zonder microfoon, bijvoorbeeld bij een informatiebijeenkomst. Hierdoor is het hoe dan sterk aan te raden om niet te luisteren naar wat uw reisleider zegt. Tijdens de informatiebijeenkomst willen ze alleen maar excursies verkopen, ze melden verder nooit iets wat van belang is voor u. U vindt zelf wel uit of het kraanwater te drinken is, waar u de dichtsbijzijnde supermarkt vindt en hoe het buskaartjes-systeem werkt. Kijk verder ook nooit in het informatieboek/bord in uw accommodatie, dit is alleen van belang voor de andere gasten maar niet voor u… De reisleider weet verder alle ophaaltijden uit het hoofd, of het nu om de excursies of de transfer terug naar de luchthaven gaat.

Ook zijn alle reisleiders rijk! Wees bewust van de volgende feiten:
– Uw reisleider bezit het vliegtuig waarmee u arriveerde.
– Uw reisleider bezit het hotel waarin u verblijft.
– Uw reisleider bezit de bus, de taxi en de huurauto die u zelf geregeld heeft.
– Bij een overboeking bezit uw reisleider ook het hotel waarin u in eerste instantie zou verblijven.
– Uw reisleider bezit het hoofdkantoor en is daarnaast totaal verantwoordelijk voor het weer.

Door in zo’n machtige positie te verkeren, is uw reisleider goed in staat om vertraagde vliegtuigen toch op tijd te laten vliegen, overboekingen te voorkomen, en in samenwerking met God kan uw reisleider ook het weer zomaar doen omslaan naar het weertype dat u wenst. Het enige wat uw reisleider tegenhoudt om dit allemaal voor u te doen, is de eerder genoemde luiheid.

Besteed alstublieft geen aandacht aan de bezoekuren in uw accommodatie. Uw reisleider moet gewoon verplicht in uw hotel aanwezig zijn, elke minuut van iedere dag. Daarnaast moet de reisleider u ook begeleiden tijdens alle excursies en transfers. Doet uw reisleider dit niet, dan wordt het werk dus niet goed uitgevoerd en heeft u er alle recht toe om het bedrijf aan te klagen of om een brief te schrijven naar uw reisbureau.

Komt u uw reisleider tegen in uw hotel tijdens het bezoekuur, ga dan niet meteen naar hem/haar toe. Als het even mogelijk is, doe dit dan pas zodra hij/zij de koffer aan het inpakken is en klaar staat om te vertrekken. Wilt u zich écht geliefd maken bij uw reisleider, loop ze dan rustig achterna tot aan de auto (vooral als het regent en u een jas aan heeft maar uw reisleider niet) en hou hem/haar net tegen voordat hij/zij weg wil rijden.

Reisleiders dragen verder altijd extra paspoorten, vliegtickets, brillen, vesten/jassen/truien, petjes en fototoestellen bij zich. Als u één van deze spullen verliest is het onnodig om uw reisleider daarover in te lichten. Dit hoeft u pas te doen als u bij de vertrekhal aankomt. Uw reisleider zal dan direct in staat zijn om alle verloren goederen te vervangen.

Onthou verder goed dat u als gast nooit mag praten tegen het personeel van het hotel, buschauffeurs en medewerkers op de luchthaven. Het is veel beter om het probleem pas bij het inchecken luid sprekend te melden bij uw reisleider dan dat u er zelf achter aan gaat tijdens de vakantie. Want het is en blijft de verantwoordelijkheid van de reisleider (als zijnde de eigenaar van alles).

Als een reisleider er in slaagt om iets voor u gedaan te krijgen (wat hoogst onwaarschijnlijk is), bedank/complimenteer de reisleider in geen enkel geval. Het is net als bij het voeren van aapjes, als je het een keer doet verwachten ze het van iedereen!

Gelukkig spreekt iedereen over de hele wereld Nederlands. Probeer daarom nooit, onder welke omstandigheden dan ook, om uw eigen zwaar regionale accent te neutraliseren.. en probeer ook nooit om langzamer tegen de lokale bevolking te praten.. En vermijd in alle gevallen het leren van lokale woorden en het leren van een andere taal.. Ook dit is te vergelijken met het voeren van aapjes en het complimenteren van reisleiders.. als je er eenmaal mee begint, verwachten ze het van iedereen!

PS Een leuke afsluiter is om na het inchecken de reisleider nog een prettige vakantie te wensen, dat vinden ze leuk en ze moeten er iedere keer weer om lachen!!!

Categories: GrappigMadeira

5 Comments

Maja & Bruno · September 23, 2011 at 15:45

Wil, read my mind… what do I want right now?

Lilian · September 23, 2011 at 17:16

Ja Wil, nog steeds actueel. Vorige week kreeg ik smsje: “Hoe laat gaat de bus uit Funchal?”
Ik ben helderziende, weet meteen welke bus, waar naar toe etc. Naam, hotel? welke bus? Het zijn zo maar vragen!!!

Cecilia Polack · September 27, 2011 at 20:46

In een dienstverlenend beroep wordt je al snel bezien als een ‘Supernanny’. Cliënten zijn opeens in hoge mate zorgbehoeftig.

Natascha · September 30, 2011 at 22:12

Haha…erg leuk. Een collegaatje bij Transavia vertelde mij eens dat ze als reisleider in Griekenland ooit om 3 uur ‘s nachts op het noodnummer werd gebeld omdat de desbetreffende gast geen haakje aan zijn badkamerdeur had en waar zij dacht dat hij nou zijn handdoek moest ophangen.

Vervang overigens reisleider door hoteleigenaar en het gaat allemaal ook op.
Wij zijn namelijk ook helderziend en hadden bij boeking moeten kunnen voelen dat mevrouw X alleen linksdraaiend, door Jomanda ingestraalde, biologische, glutenvrije mango-uien-bosbessen-salami-yoghurtdrink drinkt en dat wij dat maar standaard in huis moeten hebben.

Nu weblog nog steeds problemen heeft, zitten wij tegenwoordig op Blogspot.

Wim & Bas · October 1, 2011 at 09:42

Ik mis nog wat wil: Op verzoek kan jij toch ook de zon aan en uitzetten op elk gewenst moment en de temperatuur regelen zowel binnen als buiten? Dat is een must voor elke reisleider(ster). Stel je voor dat je dat niet zou kunnen……Ben je als reisleider(ster) toch echt wel falende……

Comments are closed.